ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία κατά FIFA, UEFA – Πάει στο CAS για τον αποκλεισμό εθνικής και συλλόγων

Πόλεμος στην Ουκρανία
AP Images

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην αντεπίθεση περνάει η Ρωσία, μετά την αθλητική «απομόνωση» στην οποία μπήκε, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Την απόφαση γνωστοποίησε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας, με επίσημη ανακοίνωση της.

Τη Δευτέρα (28/2), η FIFA κι η UEFA με ανακοίνωση τους είχαν γνωστοποιήσει τον αποκλεισμό της εθνικής, αλλά και των συλλόγων της χώρας.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, η Ρωσία έχασε τη δυνατότητα να διεκδικήσει, μέσω των playoffs, το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Καταρ. Επίσης, η Σπαρτάκ Μόσχας αποκλείστηκε από το Europa League.

Η RFS σε ανακοίνωση της είχε υπογραμμίσει ότι: «η απόφαση είναι αντίθετη με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς το πνεύμα του αθλητισμού. Είναι ξεκάθαρα μεροληπτική και βλάπτει μεγάλο αριθμό αθλητών, προπονητών, υπαλλήλων συλλόγων και εθνικών ομάδων και, κυρίως, εκατομμύρια Ρώσους και ξένους φιλάθλους, των οποίων τα συμφέροντα πρέπει να προστατεύουν οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί».

Την Πέμπτη (3/3), η Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει στο CAS για να προσβάλει την απόφαση της FIFA και της UEFA. «Η RFU πιστεύει ότι η FIFA και η UEFA δεν είχαν νομική βάση όταν αποφάσισαν να απομακρύνουν τις ρωσικές ομάδες. Παραβίασαν τα θεμελιώδη δικαιώματα της RFU ως μέλος της FIFA και της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής σε αγώνες. Επιπλέον, η απόφαση για αποκλεισμό της εθνικής ομάδας από τους αγώνες πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ελήφθη υπό την πίεση των άμεσων αντιπάλων στα play-offs, οι οποίοι παραβίασαν την αρχή του αθλητισμού και τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όπως φαίνεται είναι το ξεκίνημα από μια σειρά κινήσεων που σκοπεύει να κάνει η Ρωσία, αντιδρώντας στους αποκλεισμούς που της επιβλήθηκαν. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Όλεγκ Ματίτσιν, μετά τον αποκλεισμό των αθλητών από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, ανέφερε στο TASS, ότι: «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να καθορίσουμε τη νομική θέση μας, προκειμένου να υποβάλουμε αγωγές για την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητών μας, ενάντια στις διακρίσεις των αθλητών με βάση την εθνικότητά τους και τη χρήση του αθλητισμού ως εργαλείου πολιτικής πίεσης».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην «αντεπίθεση» η Ρωσία για τον αποκλεισμό των αθλητών της

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσημο! FIFA και UEFA απέβαλαν τη Ρωσία από όλες τις διοργανώσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο αθλητισμός πρέπει να χτίζει γέφυρες, όχι να τις καίει» λέει η Σπαρτάκ