ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2018: Αυτό είναι το μυστικό για να κερδίσει μια ομάδα στα πέναλτι!

Μουντιάλ 2018: Αυτό είναι το μυστικό για να κερδίσει μια ομάδα στα πέναλτι!

«Φως» στο μυστήριο της ψυχοφθόρας διαδικασία των πέναλτι επιχείρησε να ρίξει ένας καθηγητής του του London School of Economics, βγάζοντας… λαβράκι!

Συγκεκριμένα, ο Ιγνάσιο Παλάσιο-Χουέρτα αποκάλυψε το μυστικό που πρέπει να γνωρίζει κάθε ομάδα ή τουλάχιστον κάθε αρχηγός πριν στηθεί η μπάλα στα 11 βήματα.

Μελετώντας λοιπόν 1.000 πέναλτι σε Μουντιάλ και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ο καθηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει έχει η ομάδα που θα κληρωθεί να εκτελέσει πρώτη.

Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμησή του το ποσοστό νίκης είναι 20% περισσότερο για όποια ομάδα έχει αυτό το πλεονέκτημα.

Επιχειρώντας, δε, να ερμηνεύσει το πόρισμα αυτό, ο Χουέρτα εκτιμά ότι οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι ο παίχτης που ακολουθεί έχει πιο…βαριά πόδια λόγω της μεγαλύτερης πίεσης να σκοράρει, με αποτέλεσμα να είναι και περισσότερες οι πιθανότητες να αστοχήσει.

«Αυτό το 20% είναι τεράστια διαφορά. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη παράμετρο που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διαδικασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αξίζει πάντως τέλος να ενημερώσουμε πως αυτό το ξέρουν μάλλον ήδη οι πρωταγωνιστές αφού όταν το κέρμα τούς κάνει τη χάρη, διαλέγουν πάντα να εκτελέσουν πρώτοι πέναλτι.