ΣΠΟΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετήσιος αποκλεισμός και αφαίρεση μεταλλίου στον Κούλιακ λόγω του «Ζ»

Ιβάν Κούλιακ
Print Screen

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με αποκλεισμό ενός έτους και αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου τιμωρήθηκε ο Ιβάν Κούλιακ επειδή φόρεσε το γράμμα «Ζ» στη στολή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυμναστικής στη Ντόχα.

Ο 20χρονος Ρώσος, ο οποίος ανέβηκε στο βάθρο στο δίζυγο, θα πρέπει να επιστρέψει, επίσης, το χρηματικό έπαθλο των 500 ελβετικών φράγκων (σ.σ. 502,87 δολάρια) που εισέπραξε ως έπαθλο.

«Ο κ. Κούλιακ παραβίασε το καταστατικό της FIG, τον Κώδικα Πειθαρχίας της FIG, τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIG και τους Τεχνικούς Κανονισμούς της FIG, φέροντας το γράμμα «Z» στην στολή του. Δεν του επιτρέπεται να συμμετάσχει, σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή διοργάνωση που εγκρίνεται από την FIG και που διοργανώνεται από συνδεδεμένη ομοσπονδία μέλος της FIG, για ένα έτος από την ημερομηνία της παρούσας απόφασης», αναφέρει η ανακοίνωση της FIG, η οποία προσθέτει ότι: «Εάν τα προστατευτικά μέτρα που απαγορεύουν στους Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται, εξακολουθούν να ισχύουν στις 17 Μαΐου 2023, η ποινή θα συνεχισθεί και θα λήξει έξι μήνες μετά την άρση του εν λόγω μέτρου».

Από την πλευρά του, ο Κούλιακ, ο οποίος έχει δικαίωμα έφεσης εντός 21 ημερών, είπε ότι δεν μετάνιωσε για την επίδειξη και πρόσθεσε ότι θα υποστηρίζει πάντα την ειρήνη: «Το είδα με τον στρατό μας και κοίταξα τι σημαίνει αυτό το σύμβολο. Αποδείχθηκε ότι σημαίνει, «για την νίκη και για την ειρήνη». Δεν ευχήθηκα τίποτε κακό σε κανέναν, απλώς έδειξα την θέση μου».

Υπενθυμίζεται ότι το γράμμα «Ζ» το οποίο απουσιάζει από το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται στη Ρωσία, έχει καταγραφεί στα ρωσικά άρματα μάχης και οχήματα που μετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και πλέον θεωρείται σύμβολο στήριξης της ρωσικής εισβολής.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσος αθλητής φόρεσε το σήμα «Ζ» στο βάθρο δίπλα στον Ουκρανό νικητή