Πόλεμος στην Ουκρανία
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο αθλητισμός στα όπλα – Από τα γήπεδα στο «μέτωπο»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αθλητές και προπονητές αφήνουν γήπεδα και ρινγκ, για να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Όταν η πατρίδα σου απειλείται, όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, με τον αθλητισμό να μην αποτελεί εξαίρεση. Ως εκ τούτου, λοιπόν, η απόφαση πολλών αθλητών και προπονητών να πολεμήσουν για την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.

Κάποιοι είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και κάποιοι όχι. Αυτό, όμως, μικρή σημασία έχει στην προκειμένη περίπτωση, καθώς αυτό που μετράει είναι ότι όλοι τους είναι έτοιμοι να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για την πατρίδα τους.

Στον πόλεμο έξι μήνες μετά το «διπλό» επί της Ρεάλ

Ο Γιούρι Βέρνιντουμπ οδήγησε τη Σέριφ στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της, καθώς επικράτησε της Ρεάλ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Έξι μήνες μετά τον θρίαμβο στη Μαδρίτη, βρίσκεται στο «μέτωπο» και μάχεται για την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο 56χρονος τεχνικός παραιτήθηκε πριν από κάποιες ημέρες από την τεχνική ηγεσία της ομάδας των Γιώργου Αθανασιάδη και Στέφανου Ευαγγέλου κι επέστρεψε στην πατρίδα του. Αρχικά, βρέθηκε στο στρατόπεδο της Ζαπορίζια, ωστόσο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος, Εμάνουελ Ρόσου (είχε σύντομη συνομιλία μαζί του), πλέον είναι στο «μέτωπο» και πολεμάει για την Ουκρανία.

Σε συνέντευξη του στο BBC, είπε ότι: «Μικρός πήγα στο στρατό. Ήταν υποχρεωτικός για δύο χρόνια. Αλλά ήμουν σε μονάδα για ανθρώπους του αθλητισμού. Για δύο μήνες, μάθαμε τα θεωρητικά και κατόπιν μάθαμε πώς να χειριζόμαστε ένα όπλο. Αλλά αυτό ήταν πολύ παλιά. Δεν μπορώ να πω ότι έχω πρόβλημα με τη χρήση όπλου, γνωρίζω πώς να το κάνω».

Με τη στήριξη του Τζόκοβιτς ο Στακόφσκι

Ο τενίστας, Σεργκέι Στακόφσκι ήταν από αυτούς που επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να καταταχθούν στον στρατό και να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας. Ο 36χρονος Ουκρανός, ο οποίος βρέθηκε μέχρι και το Νο30 της παγκόσμιας κατάταξης, μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι: «Γεννήθηκα εδώ, οι παππούδες μου είναι θαμμένοι εδώ. Και θα ήθελα να έχω μια ιστορία να πω στα παιδιά μου. Εάν έμενα σπίτι και η Ουκρανία αποτύγχανε, τότε δεν θα υπήρχε Ουκρανία, ούτε καν στα βιβλία της ιστορίας. Ο Πούτιν θα βάλει ψέματα σε αυτά».

Μάλιστα, ο Στακόφσκι δημοσίευσε στο Instagram μια συνομιλία του με τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να τον στηρίξει οικονομικά κι όχι μόνο. «Σε σκέφτομαι... Ελπίζω να ηρεμήσουν όλα σύντομα. Πες μου πού μπορώ να σου στείλω βοήθεια... οικονομική βοήθεια ή οποιοδήποτε άλλη βοήθεια...», ανέφερε στο μήνυμα του ο «Νόλε».

Στην πρώτη γραμμή Λοματσένκο και Ουσίκ

Ο Βασίλι Λοματσένκο κι ο Ολεκσάντρ Ουσίκ είναι παιδικοί φίλοι και μαζί έκαναν όνειρα για φήμη και δόξα. Αμφότεροι έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα, καθώς με τις γροθιές τους κυριάρχησαν στα ρινγκ της πυγμαχίας. Μετρούν μαζί τρία Ολυμπιακά μετάλλια και θεωρούνται από τους κορυφαίους στον κόσμο. Τώρα που η πατρίδα τους βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, επέστρεψαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν κόντρα στους Ρώσους.

Ο Λοματσένκο γύρισε στη γενέτειρα του στην Οδησσό, για να είναι κοντά στους γονείς του και να υπερασπιστεί το έθνος του, ενώ ο Ουσίκ, μιλώντας στο CNN από ένα υπόγειο στο Κίεβο, τόνισε: «Είναι καθήκον μου (σ.σ. να πολεμήσω), να υπερασπιστώ το σπίτι μου, την οικογένειά μου. Πρέπει να το κάνω αυτό». Όσο για το αν φοβάται, είπε ότι «η ψυχή μου ανήκει στον Κύριο, και το σώμα μου και η τιμή μου ανήκουν στη χώρα μου, στην οικογένειά μου. Άρα δεν υπάρχει φόβος. Κανένας απολύτως φόβος».

Στον πόλεμο και πρώην θρύλοι των σπορ

Στο «μέτωπο» δεν βρίσκονται μόνο εν ενεργεία αθλητές και προπονητές, αλλά και παλιές δόξες του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σπουδαίος, Σάσα Βολκόφ. Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, στα 57 του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπως γνωστοποίησε, μέσω των social media, ένας άλλος θρύλος του μπάσκετ, ο Τζόρντι Βιγιακάμπα. Ο Ισπανός «ανέβασε» φωτογραφία, όπου ο Βολκόφ εμφανίζεται στα χάκι κι έχοντας ένα πολυβόλο στα χέρια του.

Να θυμίσουμε ότι το ίδιο έχουν πράξει και δύο θρύλοι της πυγμαχίας, τα αδέρφια Κλίτσκο. Ο Βλαντιμίρ κι ο Βιτάλι δίνουν την «πιο δύσκολη μάχη της ζωής τους», με τον δεύτερο, ο οποίος είναι πλέον Δήμαρχος του Κιέβου, να υπογραμμίζει ότι: «Πιστεύω στην Ουκρανία, πιστεύω στη χώρα μου και στον λαό μου». Ο Βλαντιμίρ Κλίτσκο, από την πλευρά του, κατατάχθηκε πριν από λίγο καιρό στο στρατό εφέδρων της Ουκρανίας.

Έτοιμος να πολεμήσει ο Σεργκέι Ρεμπρόφ

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου της Ουκρανίας, Σεργκέι Ρεμπρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι είναι έτοιμος κι αυτός να πολεμήσει για την πατρίδα του. Ο προπονητής της Αλ-Αΐν, υπογράμμισε ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πολεμίσει κατά των Ρώσων.

«Έχω μιλήσει με δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο και θέλω να ξέρουν όλοι τι συμβαίνει. Τώρα δεν μπορώ να σκέφτομαι το ποδόσφαιρο, πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας την υπεράσπιση της χώρας μας», ανέφερε στην ιστοσελίδα «Independent.ie». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Εγώ είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους, για τους στρατιώτες που μάχονται. Έχω μία δουλειά εδώ αλλά με το που τελειώσει η σεζόν, θα επιστρέψω σπίτι, στους ανθρώπους μου. Θα παλέψω, θα πάρω ένα ένα όπλο για να έχω στο χέρι. Και θα επιβιώσουμε, δεν βλέπω πιθανό τον οποιοδήποτε συμβιβασμό με τον Πούτιν».

Το δάκρυα του Ζιντσένκο: «Αν δεν είχα κόρη, θα πολεμούσα κι εγώ»

Ο Ολεκσάντρ Ζιντσένκο της Μάντσεστερ Σίτι μιλώντας στο BBC δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση του για όσα περνούν οι συμπατριώτες του. «Κλαίω συνέχεια. Όλα είναι στο μυαλό μου όλη την ώρα. Τα μέρη που μεγάλωσα, η πατρίδα μου η Ουκρανία, όλες οι περιοχές. Θα μπορούσα να σας δείξω βίντεο και φωτογραφίες με όσα έχουν καταστρέψει οι Ρώσοι», τόνισε ο Ουκρανός αμυντικός και συμπλήρωσε: «Οι συμπατριώτες μου Ουκρανοί επιβιώνουν, πεινούν και κοιμούνται σε καταφύγια. Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο. Αν δεν είχα την κόρη μου και την οικογένειά μου θα ήμουν εκεί να πολεμάω στο πλευρό των συμπατριωτών μου. Ξέρω την νοοτροπία των πολιτών της Ουκρανίας και δεν θα παραδοθούν ποτέ. Θα πολεμούν μέχρι τέλους. Είμαι περήφανος για εκείνους».

Νεκρός υπερασπιζόμενος την πατρίδα του

Οι παραπάνω είναι μόνο ορισμένοι από τους εκπροσώπους του αθλητισμού που άφησαν τα γήπεδα ή τα ρινγκ για να πολεμήσουν για την πατρίδα του. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δεν είναι ή δεν πρόλαβαν να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό, αλλά αυτό φυσικά δεν αλλάζει στο ελάχιστο την ανδρεία τους. Μάλιστα, κάποιοι, δυστυχώς, έπεσαν στο πεδίο της μάχης, όπως ο 21χρονος τερματοφύλακας της Καρπάτι Λβιβ, Βιτάλι Σαπίλο. Σύμφωνα με το TSN.ua έπεσε νεκρός από πυρά σε μάχες με Ρώσους στο Κίεβο, καθώς ήταν αρχηγός πληρώματος σε άρμα μάχης του στρατού της Ουκρανίας.

Στη φρίκη του πολέμου δεν υπάρχουν διακρίσεις κι ο αθλητισμός θρηνεί και άμαχο πληθυσμό, όπως ο ποδοσφαιριστής, Ντμίτρι Μαρτινένκο ή ο προπονητής των ακαδημιών της Σαχτάρ Ντόνετσκ.