ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Μάσκες παντού - Γιατί είναι λάθος ένα lockdown

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Μάσκες παντού - Γιατί είναι λάθος ένα lockdown
IN TIME

Ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε στην χρήση της μάσκας παντού, στα φαινόμενα συνωστισμού καθώς και στις επιπτώσεις ενός lockdown

Τα έντονα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες αλλά και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έφεραν στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα για την χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, συμφώνησε απόλυτα με την φιλοσοφία της μάσκας ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.

«Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ υποκειμενικό τι είναι ο συνωστισμός, επομένως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο ''εδώ έχει συνωστισμό, εδώ όχι'' και να επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα για τους παραβάτες.», ανέφερε.

«Είναι εμφανές πως το μέτρο με την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο δεν εφαρμόζεται», επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «Χρειάζονται μάσκες παντού, για να μην υπάρχει παρεξήγηση και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας σε άλλες πόλεις και όχι στην πρωτεύουσα. Αν το μέτρο εφαρμοζόταν καθολικά, θα λυνόταν και το ζήτημα στις πλατείες, καθώς θα παρανομούσε εμφανώς κάποιος που δεν φορούσε μάσκα.», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής γενετικής, σε ερώτηση σχετικά με τον συνωστισμό στις πλατείες υπογράμμισε ότι «το γεγονός αυτό δείχνει πως πρέπει να υπάρχουν δραστηριότητες ούτως ώστε να υπάρχει εκτόνωση, απλώς με μέτρο. Η λογική μπλοκάρω τις δραστηριότητες - όπως το κλείσιμο των μπαρ-εστιατορίων στις 12, το κλείσιμο των περιπτέρων κ.ο.κ. - δουλεύει ανάποδα.»

«Τα μέτρα θα αυξάνονται συνεχώς, επομένως χρειάζεται μία βάση μόνιμων, μακροχρόνιων μέτρων και όχι μία χειρουργική αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί.», τόνισε.

Αναφορικά με το κατά πόσο θα ήταν χρήσιμη η επιβολή lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα, «το ένα θα αφορούσε τις γνωστές και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ το άλλο θα ήταν η λανθασμένη οπτική του ''παραδίνομαι ''. Ουσιαστικά η «λύση» ενός lockdown δείχνει ότι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, καθώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Αυτό είναι λάθος, καθώς πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία μας και τα μέτρα να γίνουν τρόπος ζωής, αλλιώς πώς θα μάθουμε να ζούμε έτσι μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο; Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να αλλάξει η φιλοσοφία της παραίτησης.», σημείωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Έρχονται «φορτωμένα»! Οι πανίσχυροι πύραυλοι Exocet και Meteor πού φτάνουν μέχρι... Τουρκία!

Ρoή Ειδήσεων