ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σομαλακίδης στο Newsbomb.gr: Έρχεται η εποχή των ρομπότ στην εργασία - Ποια προβλήματα θα λύσει

H εποχή των ρόμπο
Pixabay

Στη νέα εποχή της εργασίας, πώς θα καταφέρουν να έχουν μία αρμονική συνύπαρξη άνθρωπος και μηχανή; O Πρόεδρος του WRO Hellas μας εξηγεί τι είναι η εκπαιδευτική ρομποτική και με ποιο τρόπο η τεχνολογία προετοιμάζει τους αυριανούς ψηφιακούς πολίτες.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης #WROHellas κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr ενημερώνει την εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές/τριες και τους προπονητές δασκάλους τους, καθώς επίσης και τους γονείς των παιδιών αλλά και όλους τους πολίτες που τους αφορά το μέλλον αυτής της χώρας, για τα οφέλη της εκπαιδευτικής ρομποτικής, αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν χάρη αυτής.

Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη προώθησης ενός σύγχρονου μοντέλου εκπαίδευσης και κατάρτισης, εναρμονισμένο με τις ανάγκες που δημιουργεί η διεθνής πραγματικότητα και ο διεθνής ανταγωνισμός, σχολιάζοντας πως τα πλέον κρίσιμα γνωστικά πεδία σε αυτό το περιβάλλον είναι η εισαγωγή της μεθοδολογίας STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Η εκπαίδευση STEM είναι ένα παιδαγωγικό μοντέλο βασισμένο στη διεπιστημονικότητα, τη διερευνητική και βιωματική μάθηση, την ομαδική εργασία, τη συνδυαστική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων (Problem solving), με τους μαθητές στο επίκεντρο. Ο κεντρικός στόχος για κάθε μαθητή είναι η απόκτηση αυτοπεποίθησης μέσα από τη γνώση. Αυτός ο στόχος υπακούει στις νέες επιταγές που θα επικρατήσουν στο χώρο εργασίας στα επόμενα χρόνια και ο οποίος είναι ότι το 65% των σημερινών μαθητών δεν γνωρίζει τι επάγγελμα θα κάνει αφού αυτό δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη (WorldEconomyForum).

Σχολιάζοντας το πώς μπορούμε να κάνουμε τη μάθηση να αποκτήσει τέτοιο νόημα για τους μαθητές ώστε να παραμένουν στο σχολείο, να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις, και με επιτυχία να αποφοιτούν από το λύκειο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή προς μια εργασία της επιλογής τους, υπογραμμίζει πως η απάντηση είναι … «απλή»:

«Οι μαθητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν όχι μονοθεματικά αλλά να αντιληφθούν ότι η δική τους ευημερία εξαρτάται και από την ποιότητα ζωής τους και ποιότητα του πλανήτη μας. Η όποια εκπαίδευσή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκπαίδευση σε θέματα όπως: την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη διατήρηση της εναπομένουσας βιοποικιλότητας, την προστασία και την πρόσβαση σε πηγές νερού κ.α. Οι μαθητές πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα – προκλήσεις τα οποία όμως έχουν περιβαλλοντικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιδράσεις. Ένα έθνος με βαθιές γνώσεις όχι μόνο διαβάζει, αλλά υπολογίζει, εξετάζει και καινοτομεί».

Σκοπός μας λοιπόν πρέπει να είναι:

  • Η δημιουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών συνθηκών για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας & του πνεύματος συνεργασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στη χώρα μας.
  • Η ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεθόδους και εφαρμογές του Engineering και του Coding με έμφαση στην εκπαιδευτική ρομποτική.
  • Η ανάπτυξη της τεχνολογικής γνώσης και η ενίσχυση της σχολικής επίδοσης που αφορά την καλύτερη και αποδοτικότερη κατανόηση των πρακτικών μαθημάτων – φυσική, μαθηματικά, πληροφορική.
  • Η ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και συνεργασιών με όλους όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τους τομείς των νέων τεχνολογιών και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
  • Η εισαγωγή του Engineering και του Coding στην εκπαιδευτική διαδικασία, με άμεση προτεραιότητα την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το κεφάλαιο των «Απλών Μηχανών» είναι εκτός αναλυτικού προγράμματος σπουδών και η διδαχή του είναι ιδιαίτερα σημαντική.

O Πρόεδρος του WRO Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης, αναφέρθηκε στην δεκαετία που βρίσκεται μπροστά μας, επισημαίνοντας πως θα φέρει πρωτοφανείς αλλαγές στον κόσμο της εργασίας, καθώς η τεχνολογία θα αλλάζει τα δεδομένα.

somalakidis.jpg
O Πρόεδρος του WRO Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Η δεκαετία που βρίσκεται μπροστά μας αναμένεται να φέρει πρωτοφανείς αλλαγές στον κόσμο της εκπαίδευσης αλλά και κατ’ επέκταση της εργασίας, καθώς η τεχνολογία θα αλλάζει μέρα με τη μέρα τα δεδομένα. Ποια θεωρείτε ότι είναι η προοπτική της ρομποτικής τα επόμενα χρόνια;

Η ρομποτική με την έννοια που την αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος θα κυριαρχήσει και εξηγούμε. Ρομποτική είναι όλα όσα βλέπουμε όπως ρομποτικούς βραχίονες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα, φορτώνουν και ξεφορτώνουν πλοία που κάνουν εγχειρήσεις κλπ. Ρομποτική όπως είναι και οι εφαρμογές στις έξυπνες πόλεις διαβάσεις πεζών, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τα έξυπνα βλήματα όπως επίσης και οι εφαρμογές στο διαδίκτυο marketing κλπ.

Στη νέα εποχή της εργασίας, όπου η ρομποτική θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της - ενδεχομένως λόγω της πανδημίας κάτι τέτοιο να προκύψει συντομότερα - πιστεύετε ότι ο άνθρωπος και η μηχανή θα βρίσκονται στην ίδια ομάδα; Δηλαδή ο άνθρωπος θα ανταγωνιστεί τις μηχανές στο μέλλον της εργασίας ή θα συνεργαστεί και θα δουλέψει μαζί με τα ρομπότ, καθώς η τεχνολογία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι θα καταστρέψει;

Πάντα ο άνθρωπος θα είναι κυρίαρχος της μηχανής. Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει ήδη και ασχολούνται σημαντικοί επιστήμονες. Άλλο πράγμα όμως είναι οι ασύλληπτες σε ταχύτητα και διαχείριση δεδομένων υπολογιστικές δυνατότητες και άλλο πράγμα η ανθρώπινη σκέψη σύλληψης και δημιουργίας μηχανής για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Σχετικά με τα παιδιά που είναι το μέλλον της κοινωνίας και θα βγουν σύντομα στην αγορά εργασίας, θεωρείτε πως θα προκύψουν νέες κατηγορίες επαγγελμάτων σε κλάδους όπως η υγεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η νέα κινητικότητα καθώς και σε τεχνολογίες που σήμερα θεωρούνται ριζοσπαστικές;

Αυτή η γενιά είναι που θα πρωταγωνιστεί στον 21ο αιώνα και αιώνα της τεχνολογίας. Αλλάζει ό τρόπος δημιουργίας προϊόντων από τον ένα άνθρωπο κυριαρχεί η ομάδα. Αλλάζει ο τρόπος δημιουργίας μηχανών από τη εγχείρηση με νυστέρι σε λαπαροσκόπηση κλπ. Στόχος κάθε εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να είναι οι μαθητές να αποκτήσουν όχι μόνο γνώση αλλά όλες τις απαραίτητες δεξιότητες όπως ομαδική εργασία και η αυτοπεποίθηση μέσα από τη γνώση για να είναι ανταγωνιστικοί. Άλλωστε η πλειοψηφία αυτής της γενιάς θα κάνει επάγγελμα το οποίο δεν έχει εφευρεθεί ακόμα. Αυτός είνια και ο σκοπός του WRO Hellas ο οποίος προσπαθεί να εισαγάγει την εκπαιδευτική ρομποτική στην εκπαίδευση τα τελευταία 15 χρόνια στη χώρα μας καθώς και στις χώρες της Βαλκανικής.

Η εισαγωγή της ρομποτικής στις ζωές των ανθρώπων θα καταφέρει να λύσει και ένα από τα βασικά ζητήματα της ανθρωπότητας σήμερα, ιδιαιτέρως για όσους ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, που δεν είναι άλλο από την συνεχή προσπάθεια εξοικονόμησης χρόνου μέσα στην καθημερινότητα;

Το ελπίζουμε να είναι οι μηχανές πιο φιλικές στον άνθρωπο έτσι ώστε οι εφαρμογές τους όπως πχ οι έξυπνες πόλεις να δημιουργήσουν ανθρώπινο περιβάλλον όπως Ασφάλεια, Επικοινωνία Υγιεινό Περιβάλλον. Οι μηχανές έχουν αυτή τη δυνατότητα. Μπορούν να συμβάλουν στη αύξηση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και σεβασμού του περιβάλλοντος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι δουλειές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον τους τα σημερινά «πρωτάκια», δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα, θα μπορούσε ωστόσο να γίνει κάποια πρόβλεψη στο ποια θα είναι μερικά από τα επαγγέλματα του μέλλοντος χάρη στην εξέλιξη της ρομποτικής;

Αυτό που θα δημιουργήσει τη μεγάλη ανατροπή στο τρόπο λειτουργίας της καθημερινότητας της ζωής των ανθρώπων, ελπίζοντας προς το καλό, θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Από τα παλιά χρόνια κάποιος άνθρωπος που είδε ένα κομμάτι ξύλου να επιπλέει σκέφθηκε και έκανε τη σχεδία. Μετά σκέφτηκε και ανακάλυψε το πριόνι, έσκισε τα ξύλα και έκανε το καράβι. Έτσι είναι και σήμερα, οι άνθρωποι σκέφτονται και δημιουργούν έξυπνες μηχανές στη υπηρεσία του ανθρώπου. Κάθε φορά που έχουμε αλλαγή τεχνολογίας έχουμε κατάργηση επαγγέλματος και δημιουργίας νέων που απαιτούν μορφωτικό επίπεδο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στη πληροφόρηση που θα δημιουργούν οι ίδιοι. Άρα μετρήσεις για τον κόσμο που μας περιβάλλει, επικοινωνίες, υγεία, καλλιέργειες.

*WRO Hellas, Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας: www.wrohellas.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.