ΦΑΡΜΑΚΟ

Φαρμακευτική δαπάνη: Στις καλένδες οι δύο κλειστοί προϋπολογισμοί μέσω… μνημονίου συνεργασίας

Φαρμακευτική δαπάνη: Στις καλένδες οι δύο κλειστοί προϋπολογισμοί μέσω… μνημονίου συνεργασίας
ASSOCIATED PRESS

Θύμα του… κοροναϊού κινδυνεύει να πέσει η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης των κρουσμάτων στη χώρα μας και τις πολυαναμενόμενες από τη φαρμακοβιομηχανία ρυθμιστικές διατάξεις, να τείνουν προς τις καλένδες.

Αυτή είναι μία εξήγηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη νομοθέτηση εκκρεμών θεμάτων, τα οποία έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας εδώ και καιρό, όχι όμως και η πιο πειστική. Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης και με το clawback να καλπάζει, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θεωρεί αναγκαία τη δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων μεταξύ των κατηγοριών των φαρμάκων.

Πρόκειται επί της ουσίας για τον επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και έναν για τα υπόλοιπα φάρμακα της κοινότητας, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», τον Οκτώβριο του 2019. Στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλεπόταν η κατανομή 75-25% για τις δύο αυτές κατηγορίες φαρμάκων, ώστε η υπέρβαση της δαπάνης που δημιουργούν τα ΦΥΚ και επομένως η αύξηση του clawback, να μην «συμπαρασύρει στον υπέρτατο βαθμό και τα υπόλοιπα φάρμακα», είχε επισημάνει ο κ. Κικίλιας.

Ωστόσο, η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να φέρει δέσμη μέτρων για τη φαρμακευτική πολιτική, στα οποία θα περιλαμβανόταν ο επιμερισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, φαίνεται πως χάνει έδαφος, λόγω… έξωθεν πιέσεων.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει δεσμευθεί για τη σύναψη τριετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ πολιτείας-φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο «θα εμπεριέχει σαφείς στόχους, υποχρεώσεις, διαρθρωτικά μέτρα, στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης, (…) μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ισορροπίας και πρόβλεψης που ήδη δημιουργούμε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκκρεμότητες στη φαρμακευτική πολιτική θα ενταχθούν στο κείμενο του μνημονίου. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο 12ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management: «Όμως αυτά δεν πρέπει να γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε με ένα νόμο ή με μία υπουργική απόφαση. Χρειάζεται ένα σχέδιο 2-3 ετών, το οποίο το εκπονούμε, με μέτρα στα οποία θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί» είχε δηλώσει αναφερόμενος στο clawback. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσεται και η σταδιακή κατάργηση του rebate εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, για την οποία ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι θα γίνει μεν, όμως «όχι άναρχα».

Η ένταξη, όμως, του επιμερισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς στο μνημόνιο συνεργασίας κρύβει παγίδες. Είναι σαφές πως τη ρύθμιση αυτή διεκδικούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η παραγωγή των οποίων δεν περιλαμβάνει Φάρμακα Υψηλού Κόστους, αλλά κυρίως οικονομικά φάρμακα, πρωτότυπα εκτός καθεστώτος προστασίας και γενόσημα. Από την άλλη, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και δη αυτές οι οποίες διαθέτουν καινοτόμες θεραπείες, δεν θα ήθελαν να έχουν να διαχειριστούν, έναν κλειστό προϋπολογισμό για τα ΦΥΚ.

Επομένως, εάν η κυβέρνηση επιλέξει να εντάξει τον επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στο μνημόνιο συνεργασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να ναυαγήσει η υπογραφή του.

Η καραμπόλα… Τραμπ

Η φαρμακευτική πολιτική της Ελλάδας, φαίνεται πως απασχόλησε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τις αμερικανικές φαρμακευτικές είχαν διαταραχθεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πρόθεσης του Αμερικανού προέδρου να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η πρόθεση για «σαρωτικές» αλλαγές έχει εγκαταλειφθεί και ο Τραμπ αναθερμαίνει τις σχέσεις του με την ισχυρή αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τραμπ στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ενήμερος για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τους δύο κλειστούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, να μην προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας φέρεται να υπαναχώρησε από τη νομοθέτηση των δύο κλειστών προϋπολογισμών, λόγω πιέσεων από πολυεθνικές, αλλά και βάσει «οδηγιών» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όσο για την ένταξη των δύο κλειστών προϋπολογισμών στο μνημόνιο συνεργασίας, κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας «βλέπουν» ότι το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αλλά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να πετάξει το «μπαλάκι» από πάνω της, σε περίπτωση ναυαγίου. Είτε τη μία, είτε την άλλη περίπτωση, οι ίδιες πηγές την χαρακτηρίζουν «κοροϊδία» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις