ΦΑΡΜΑΚΟ

Κοροναϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας

Κοροναϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας
INTIME NEWS

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Πέμπτης (27/02/2020) με τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας.

Στη σύσκεψη θα συμμέτασχουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η διαφύλαξη της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς εξελίσσεται παγκόσμια η κρίση της διάδοσης του κοροναϊού. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεργάζονται στενά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προλάβουν οποιαδήποτε πιθανή έλλειψη. Σε αυτήν τη φάση, οι βιομηχανίες δεν έχουν αναφέρει οποιαδήποτε έλλειψη ή καθυστέρηση στην παραγωγή.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) έχει κινητοποιηθεί για τον καλύτερο συντονισμό των εταιρειών-μελών της, στη μάχη κατά του κοροναϊού. Καθώς ο αντίκτυπος της εξάπλωσης του κοροναϊού συνεχίζεται σε όλο τον πλανήτη, η βιοφαρμακευτική βιομηχανία στην Ευρώπη εμπλέκεται ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες φροντίδας αυτών που νοσούν, περιστολής της εξάπλωσης και ανάπτυξης πόρων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρουσμάτων.

Τα μέλη της EFPIA δεσμεύονται στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων να επισπεύσουν τη συνεργατική έρευνα, να εντοπίσουν στις βιβλιοθήκες τους οποιαδήποτε κατάλληλα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων, εμβολίων και θεραπειών, στη μάχη κατά του κορωνοΐού. Επιπροσθέτως, η βιομηχανία στην Ευρώπη παρέχει επιτόπου χρηματοικονομική υποστήριξη και δωρεές εις είδος, αλλά και συνεργάζεται στενά με τις Ευρωπαϊκές, Κινεζικές και Παγκόσμιες Υγειονομικές Αρχές προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η παγκόσμια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας.

Πολλά μέλη της EFPIA έχουν ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες Έρευνας & Ανάπτυξης ή κάνουν δωρεές φαρμάκων και κρίσιμων ιατρικών προμηθειών, καθώς και χρημάτων στους μαχητές πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης κρίσης.

Προσπάθειες Έρευνας & Ανάπτυξης

Τα μέλη της EFPIA δραστηριοποιούνται και υποστηρίζουν την ανάπτυξη συνεργατικών ερευνητικών προγραμμάτων προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων για τον κοροναϊό και να συμπληρώσουν τις εν εξελίξει παγκόσμιες δραστηριότητες για την ανάπτυξη εμβολίων για τον CoV. Μέλη της Ομοσπονδίας έχουν δωρίσει χημικές ενώσεις χρησιμοποιούμενες για ερευνητικούς σκοπούς και που μπορούν εν δυνάμει να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό σε θεραπείες έκτακτης ανάγκης και σε κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων ενώσεων που έχουν στο παρελθόν δοκιμαστεί σε άλλες παθογένειες που οφείλονται σε ιούς, όπως Ebola και HIV. Άλλα μέλη διεξάγουν έρευνα σε υποψήφια εμβόλια για την πρόληψη και προβαίνουν σε καταγραφές των υφιστάμενων ερευνητικών χαρτοφυλακίων των βιβλιοθηκών τους προκειμένου να εντοπίσουν επιπρόσθετες εν δυνάμει αγωγές προς έρευνα και ανάπτυξη.

Εταιρικές σχέσεις

Οι εταιρείες μέλη της EFPIA συνεργάζονται με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες Υγειονομικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένων της Πρωτοβουλίας για Καινοτόμα Φάρμακα, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας στις χώρες της Ευρώπης καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα Κέντρα Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων, τις Κινεζικές Αρχές Δημόσιας Υγείας και του Κινεζικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και πολλούς άλλους, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η κρίση δημόσιας υγείας. Αυτές οι συνεργασίες εστιάζουν σε όλα τα πεδία έρευνας και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης αξιολόγησης του πώς οι πλατφόρμες για την αντιμετώπιση πανδημιών μπορούν εν δυνάμει να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη ανάγκη του κορωνοϊού, μοχλεύοντας σε υφιστάμενες συνεργασίες, ώστε να επιταχύνουν την ανάπτυξη αντιιικών εναντίον τού COVID-19, και να συνεισφέρουν και πόρους και εμπειρογνωμοσύνη σε διάφορες κοινοπραξίες Ε&Α για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη σε είδος

Συνεισφορές εκατομμυρίων ευρώ, σε άμεσες χρηματικές καταβολές και σε είδος, χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη οργανώσεων που βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης και μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα πάνω στους ασθενείς με λοίμωξη και τις κοινότητες στην Κίνα. Οι εταιρείες μέλη της EFPIA ενήργησαν αμέσως επιτόπου στην Κίνα, δωρίζοντας ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων προμηθειών, όπως προηγμένο χειρουργικό εξοπλισμό, αντιβιοτικά, απολυμαντικό εξοπλισμό, παρτίδες συσκευών ελέγχου τού ιού (πχ. φαρυγγικά επιχρίσματα), βιταμίνες, προστατευτικό ρουχισμό, γυαλιά, μάσκες, γάντια και άλλα.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Τρία κρούσματα στην Ελλάδα - Γυναίκα στην Αθήνα, η 38χρονη και το παιδί της στη Θεσ/νίκη

Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα στην Αθήνα - Πρόκειται για 40χρονη από το Μαρούσι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις