ΦΑΡΜΑΚΟ

Sanofi: Εξαγορά ύψους 1,1 δισ. δολαρίων με επίκεντρο την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων

Sanofi: Εξαγορά ύψους 1,1 δισ. δολαρίων με επίκεντρο την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Την ηγετική της θέση στην ανοσολογία ενισχύει η φαρμακοβιομηχανία Sanofi με την εξαγορά της Kymab, μίας κλινικού σταδίου βιοφαρμακευτικής εταιρείας η οποία αναπτύσσει πλήρως ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα, εστιάζοντας σε ανοσομεσολαβούμενες παθήσεις και ανοσο-ογκολογικούς θεραπευτικούς παράγοντες.

Η Sanofi θα καταβάλλει αρχικά σχεδόν 1,1 δισ. δολάρια και στη συνέχεια, έως και 350 εκατ. δολάρια, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένα ορόσημα. Με βάση τη συμφωνία που σύναψαν οι δύο εταιρείες, η Sanofi θα αποκτήσει τα πλήρη παγκόσμια δικαιώματα του KY1005, ενός πλήρως ανθρώπινου μονοκλωνικού αντισώματος το οποίο διαθέτει έναν νέο μηχανισμό δράσης. Το KY1005 προσδένεται στον συνδέτη του OX-40 έχοντας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα ανοσομεσολαβούμενων παθήσεων και φλεγμονωδών διαταραχών.

«Η εξαγορά της Kymab προσθέτει στη δυναμική γραμμή παραγωγής μας το KY1005, μία δυνητικά πρώτη στην κατηγορία της θεραπεία για ένα φάσμα ανοσομεσολαβούμενων και φλεγμονωδών παθήσεων. Ο νέος μηχανισμός δράσης μπορεί να προσφέρει θεραπεία σε ασθενείς με ανεπαρκή ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπείες», δήλωσε ο Paul Hudson, Chief Executive Officer της Sanofi. «Λόγω του συνεχιζόμενου έργου μας στο πεδίο των εξουθενωτικών παθήσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, κατανοούμε πόσο κρίσιμης σημασίας είναι να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή. Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς την ανάπτυξη αυτού του ερευνητικού φαρμάκου».

«Η συμφωνία αποδεικνύει τη δέσμευση, το κίνητρο και την εξειδίκευση ολόκληρης της ομάδας της Kymab, και είμαστε ικανοποιημένοι που λαμβάνουμε την υποστήριξη της Sanofi», δήλωσε από την πλευρά του ο Simon Sturge, Chief Executive Officer της Kymab. «Χάρη στους σημαντικούς πόρους που διαθέτει παγκοσμίως, πιστεύουμε ότι η Sanofi αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για την προώθηση της γραμμής παραγωγής προϊόντων της Kymab και η συγχώνευση θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε οι νέες θεραπείες μας να γίνουν διαθέσιμες στους ασθενείς».

KY1005: Ένα πολλά υποσχόμενο αντίσωμα για φλεγμονώδεις διαταραχές

Τον Αύγουστο του 2020, η Kymab ανακοίνωσε ότι το KY1005 πέτυχε και τα δύο πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία σε μία κλινική μελέτη Φάσης 2a η οποία μελετούσε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα που δεν ελέγχεται επαρκώς με τοπικά κορτικοστεροειδή. Το KY1005 κατέδειξε σταθερό θεραπευτικό αποτέλεσμα έναντι του εικονικού φαρμάκου σε διάφορα κύρια καταληκτικά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας του Εκζέματος (EASI), καθώς και σε πρόσθετες αντικειμενικές κλινικές παραμέτρους.

«Η συγκεκριμένη εξαγορά ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας που βασίζεται στη στόχευση θεμελιωδώς σημαντικών μονοπατιών που εμπλέκονται σε διάφορες νόσους. Θεωρούμε ότι το OX40L, ένας κύριος ρυθμιστής του ανοσοποιητικού, διαθέτει τη δυνατότητα να επαναφέρει την ισορροπία στο ανοσοποιητικό χωρίς να το καταστέλλει, προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση πολλών ανοσομεσολαβούμενων παθήσεων», δήλωσε ο John Reed, M.D. Ph.D., Global Head of Research & Development της Sanofi.

Η γραμμή παραγωγής της Kymab περιλαμβάνει επίσης τον ογκολογικό παράγοντα KY1044, ένα αγωνιστικό μονοκλωνικό αντίσωμα ICOS (επαγόμενος συνδιεγέρτης των Τ κυττάρων), το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης Φάσης 1/2 ως μονοθεραπεία και σε συνδυασμό με έναν αντι-PD-L1 παράγοντα. Επιπλέον, η εξαγορά προσφέρει στη Sanofi πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες αντισωμάτων και ερευνητικές δυνατότητες.

Η Sanofi, η οποία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή με διαθέσιμα μετρητά, προγραμματίζει να ολοκληρώσει την εξαγορά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι παίρνει σειρά μετά τα καταστήματα – Το χρονοδιάγραμμα για μετακινήσεις, εστίαση, Λύκεια