ΦΑΡΜΑΚΟ

Gilead Sciences Ελλάδας: Περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης για το ΑΙDS λόγω clawback

Gilead
Φέτος οι πρωτοβουλίες περιορίζονται
AP

Συνεχίζονται οι περικοπές δαπανών από τη φαρμακευτική εταιρεία - Είχε ήδη ανασταλεί το πρόγραμμα δωρεών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

Η Gilead Sciences είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία η οποία έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της επιδημίας του HIV/AIDS, καθώς έχει αναπτύξει το πρώτο θεραπευτικό σχήμα ενός δισκίου για τη θεραπεία του HIV και το πρώτο αντιρετροϊκό φάρμακο για προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για την αποτροπή της μόλυνσης από τον ιό HIV.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS διαχρονικά αποτελούσε σημαντική ημέρα για την Gilead Sciences Ελλάδας, καθώς διοργάνωνε πληθώρα ενημερωτικών δράσεων. Φέτος, όμως, οι πρωτοβουλίες αυτές περικόπτονται εξαιτίας των αυξημένων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλείται να πληρώσει η εταιρεία.

Όπως αναφέρει η Gilead Sciences Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS, «είναι μία εμφατική υπενθύμιση της προόδου που έχει συντελεστεί αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε ακούραστα στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή κόσμο για όλους - ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Κάθε χρόνο, αναλαμβάνουμε την υλοποίηση πληθώρας δράσεων σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την εξάλειψη του στίγματος που αφορά στον HIV. Φέτος όμως, οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρόνια υπέρμετρη επιβάρυνση των εφαρμοζόμενων πολιτικών στο φάρμακο στη χώρα μας, μας αναγκάζουν να περιορίσουμε σημαντικά αυτές τις δράσεις τις οποίες, παραδοσιακά, σχεδιάζαμε.

Είναι μία περικοπή δαπανών στην οποία με μεγάλη μας λύπη οδηγηθήκαμε και με βαρύ το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο -τους μεγάλους χαμένους από κάθε περιορισμό δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης. Δυστυχώς, παρόμοιες περικοπές συνιστούν μονόδρομο, καθότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα εχθρικό ως προς την καινοτομία περιβάλλον που μας επιβάλλει επιστροφές (clawback) που υπερβαίνουν το 70%».

Τέλος, η εταιρεία σημειώνει ότι προσδοκά σε ένα ευνοϊκότερο επιχειρησιακό περιβάλλον, το οποίο θα της επιτρέψει στο άμεσο μέλλον την επανεκκίνηση πρωτοβουλιών και δράσεων όπως η καμπάνια σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα AIDS και του προγράμματος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την παροχή χρηματικών δωρεών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», του οποίου την αναστολή είχε ανακοινώσει πρόσφατα.