ΦΑΡΜΑΚΟ

Λουράντος: Ελλείψεις φαρμάκων λόγω μειώσεων στις τιμές και παράλληλων εξαγωγών

Λουράντος: Ελλείψεις φαρμάκων λόγω μειώσεων στις τιμές και παράλληλων εξαγωγών

Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, συνταγογραφούμενων και μη, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο, να χαρακτηρίζει «ανήθικο» αυτό που συμβαίνει.

Οι ελλείψεις εντοπίζονται, κυρίως, σε σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, τα βασικά αυτά φάρμακα καθημερνής χρήσης, λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, είτε γιατί οι εταιρίες δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες, είτε γιατί οι φαρμακαποθήκες, συνεχίζουν τις «παράλληλες εξαγωγές», αφού οι τιμές στο εξωτερικό είναι υψηλότερες.

«Όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων και δεν λαμβάνονται μέτρα για τις εξαγωγές, τόσο θα εντείνεται το φαινόμενο της έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά» δήλωσε ο κ. Λουράντος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο. Χαρακτήρισε δε «ανήθικο» αυτό που συμβαίνει με τις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όπως είπε, ναι μεν δεν είναι παράνομες, ωστόσο για να γίνονται, «πρέπει πρώτα να καλύπτεται η ελληνική αγορά και να μην θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους», και κάλεσε τον ΕΟΦ να προβεί σε έλεγχο.