ΦΑΡΜΑΚΟ

Συγκρατημένες οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων στο νέο δελτίο τιμών

Συγκρατημένες οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων στο νέο δελτίο τιμών

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η ανάρτηση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων από τον ΕΟΦ, καθώς εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση με θέμα «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων», βάσει της οποίας θα γίνει η ανατιμολόγηση.

Η Υπουργική Απόφαση ορίζει ως ανώτατο όριο της μείωσης στην τιμή των γενοσήμων το 15%, ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλέπεται ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε στο νέο δελτίο τιμών, η αναμενόμενη μείωση τιμής να είναι διαχειρίσιμη. Στόχος είναι να προστατευθεί η κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, να στηριχθεί η εγχώρα παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, αποτρέποντας παράλληλα το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Το νέο δελτίο τιμών θα τεθεί σε διαβούλευση με τους Κατόχους Αδειών Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου.

Επίσης, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει την έκδοση δύο δελτίων τιμών το χρόνο, Μάιο και Νοέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις