ΦΑΡΜΑΚΟ

Λιγότερα και πιο ποιοτικά συνέδρια ζητά ο ΣΦΕΕ

Λιγότερα και πιο ποιοτικά συνέδρια ζητά ο ΣΦΕΕ

Με τρία απλά βήματα – προτάσεις συνεισφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στη συζήτηση για τις επικείμενες αλλαγές στη Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση και τις σχέσεις φαρμακευτικών εταιρειών και επαγγελματιών, στο πλαίσιο της συμμετοχής των Επιστημόνων Υγείας σε επιστημονικές εκδηλώσεις.

Με αφορμή τις προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας.

«Όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, έτσι και στην Ελλάδα, μια χώρα μάλιστα σε δημοσιονομική κρίση, η ιατρική εκπαίδευση στηρίζεται στην ιδιωτική κυρίως πρωτοβουλία, η οποία μεταφράζεται, κατά κύριο λόγο σε χορηγίες των επιστημονικών εκδηλώσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Είναι λάθος αφενός να δαιμονοποιείται η επένδυση του κλάδου στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, αφετέρου να προωθείται η αδιαφάνεια με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο» αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Οι σχέσεις του κλάδου με τους επαγγελματίες υγείας είναι αυστηρά ρυθμισμένες, επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, καθώς όλες οι εκδηλώσεις, συνέδρια κτλ. εγκρίνονται πρώτα από τον ΕΟΦ. Παράλληλα, ο ΣΦΕΕ επιβάλλει επιπλέον αυστηρούς κανονισμούς με τον Κώδικα Δεοντολογίας (σε εφαρμογή ήδη από το 2002) που συνεχώς επικαιροποιείται και εξελίσσεται με βάση τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού συνδέσμου της φαρμακοβιομηχανίας EFPIA, εισάγοντας πολλές διαδικασίες και ελέγχους. Η δημοσιοποίηση των σχέσεων των φαρμακευτικών εταιρειών με τους επαγγελματίες υγείας και τις επιστημονικές εταιρείες αποτελεί κορυφαία ρύθμιση, τόσο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όσο και του Κώδικα Δεοντολογίας. Ωστόσο, οι θεσμικοί φορείς της χώρας περιόρισαν το πεδίο εφαρμογής του νόμου, προσθέτει ο ΣΦΕΕ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι σήμερα από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου δεν εφαρμόζεται η πλήρης δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

Ο ΣΦΕΕ καλεί σε τριμερή συνάντηση με την Πολιτεία και τις Επιστημονικές Εταιρείες, για να συνδιαμορφώσουν το «συντομότερο δυνατό» το θεσμικό πλαίσιο, με τρία απλά βήματα:

  1. Διεξαγωγή λιγότερων και πιο ποιοτικών συνεδρίων με περιορισμό του αριθμού των επιστημονικών εκδηλώσεων,
  2. Κατοχύρωση της Διαφάνειας και της Δημοσιοποίησης στις σχέσεις Επαγγελματιών Υγείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών,
  3. Σεβασμό στον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ που είναι πρακτικά το πληρέστερο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τις σχέσεις αυτές.

«Κάθε ρύθμιση που δεν θα καλύψει τα παραπάνω και πρωτίστως την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια, μας βρίσκει αντίθετους» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις