Πατούλης: Οι νέοι περιορισμοί στη συνταγογράφηση υποβαθμίζουν την περίθαλψη των ασθενών

Newsbomb

Πατούλης: Οι νέοι περιορισμοί στη συνταγογράφηση υποβαθμίζουν την περίθαλψη των ασθενών

Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για τους νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση που θέτει το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι θεσπίστηκαν νέα μηνιαία ανώτατα όρια ανά ιατρική ειδικότητα και περιοχή, καθώς και ελάχιστο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ οι περιορισμοί αυτοί δυσχεραίνουν περαιτέρω την πρόσβαση των ασθενών στην αγωγή που έχουν ανάγκη.
Ειδικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, μειώνονονται κατά 20% τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, διευκρινίζει ο ΙΣΑ, «με μια αντιεπιστημονική και αυθαίρετη προσέγγιση που χρησιμοποιεί κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά. Στην απαράδεκτη αυτή απόφαση, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενούς.

Η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ο ΙΣΑ ζητά η συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων να εξαιρεθεί από τα όρια συνταγογράφησης καθώς βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που θέτει η ίδια η πολιτεία».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο μέτρο που υποβαθμίζει την περίθαλψη του ασθενούς. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, το συμφέρον του ασθενούς και της δημόσιας υγείας. Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να σταματήσει να αντιμετωπίζει την υγεία, με προχειρότητα και να βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς, για να πιάσει τους στόχους που έχουν επιβάλει οι δανειστές. Ο εξορθολογισμός των δαπανών θα επιτευχθεί θέτοντας τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας τη συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και μέσω της θέσπισης πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών που αποτελούν αιτήματα του ιατρικού κόσμου».

Ο ΙΣΑ, όπως είχε προσφύγει από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής Υπουργικής Απόφασης που έθεσε το μέτρο του «πλαφόν» στη συνταγογράφηση, το ίδιο θα πράξει και σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved