ΦΑΡΜΑΚΟ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού - ΕΟΦ: Βοηθήστε να κάνουμε τα φάρμακα πιο ασφαλή!

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού - ΕΟΦ: Βοηθήστε να κάνουμε τα φάρμακα πιο ασφαλή!

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης με στόχο τη βελτίωση της υγείας των παιδιών

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκινά την 3η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία για την προώθηση της σημασίας αναφοράς τυχόν παρενεργειών από τα φάρμακα, στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης στην οποία συμμετέχουν 32 αρμόδιες αρχές φαρμάκων στην Ε.Ε., τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές από κοινού θα επικεντρωθούν στην προαγωγή των αναφορών τυχόν παρενεργειών σε βρέφη και παιδιά, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα οι παιδιατρικές αναφορές αποτέλεσαν μόλις το 14% των αναφορών για πιθανολογούμενες παρενέργειες, επίσης γνωστές σαν αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού συμπίπτει με την εβδομάδα ενημέρωσης και οι δύο εκστρατείες έχουν σκοπό να προωθήσουν τη διεθνή σύμπνοια και να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών. Παρόλο που τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, παρενέργειες μπορεί να συμβούν. Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που σχετίζονται με όλα τα φάρμακα να γίνονται κατανοητοί και να γνωστοποιούνται στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς τους, συμπεριλαμβανομένων των γονέων και των φροντιστών, αλλά και αυτών που σχεδιάζουν να αποκτήσουν ή περιμένουν μωρό.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ποικίλλουν από πονοκέφαλο ή πόνο στομάχου, συμπτώματα γρίπης ή απλά αδιαθεσία. Με την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών βοηθάμε τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων να παρακολουθούν την ασφαλή χρήση των φαρμάκων στην αγορά και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προληφθεί μελλοντική βλάβη.

Η εκστρατεία υποστηρίζεται από το Uppsala Monitoring Centre, το συνεργαζόμενο Κέντρο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πρόγραμμα της διεθνούς παρακολούθησης των φαρμάκων, το οποίο έχει οπτικοποιήσει την καμπάνια και σε κινούμενα σχέδια.

animation1 maincomp umc eng

Μια σειρά οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενώσεων ασθενών όπως η EURORDIS (μία μη-κυβερνητική συμμαχία ενώσεων ασθενών που εκπροσωπεί ενώσεις ασθενών με σπάνιες παθήσεις από 70 χώρες), έχουν επίσης δηλώσει την υποστήριξή τους.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων, αναφέροντας τυχόν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ, εύκολα και γρήγορα μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς. Η αναφορά, είτε από τους ασθενείς είτε από τους επαγγελματίες υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ (http://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral) και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kitrinikarta.gr
  • Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.
  • Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585.