ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα Β: Δύο νέα κρούσματα μας υπενθυμίζουν τη σημασία της πρόληψης

Μηνιγγίτιδα Β: Δύο νέα κρούσματα μας υπενθυμίζουν τη σημασία της πρόληψης

Τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β σημειώνονται το ένα μετά το άλλο και προκαλούν αναστάτωση στους γονείς.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά που προβληματίζουν σχετικά με τη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Αυτό μας υπενθυμίζουν τα δύο νέα «θύματα» της νόσου.

Το πιο πρόσφατο από αυτά, καταγράφηκε σε ένα ανεμβολίαστο κοριτσάκι μόλις 13 μηνών, το οποίο νοσηλεύτηκε στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών με Μηνιγγίτιδα Τύπου Β. Πλέον, το παιδί έχει καταφέρει να διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του. Το παραπάνω περιστατικό σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά το κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β σε τετράχρονο αγοράκι από τη Νίκαια στις αρχές του Νοεμβρίου.

Και αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα από τα αρκετά που «μετράμε» από την αρχή της χρονιάς σε όλη την χώρα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Κομοτηνή, τη Βέροια, την Τρίπολη και τη Ρόδο.

Εύκολη μετάδοση και ραγδαία εξέλιξη

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μετάδοση της Μηνιγγίτισας Β είναι πάρα πολύ εύκολη, και μπορεί να γίνει από καθημερινές συνήθειες, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού.

Εξίσου εύκολη είναι και η εξέλιξή της, για αυτό και θεωρείται μάλιστα από τις πιο επικίνδυνες νόσους. Μέσα σε μόλις 24 ώρες μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες, αλλά να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Και φυσικά, η εν λόγω νόσος δεν κάνει διακρίσεις. Δεν προσβάλει μόνο μωρά και παιδιά, αλλά και ενήλικες. Για αυτό, είναι σημαντικό όλοι να είμαστε ενημερωμένοι γύρω από το θέμα, ώστε να μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας.

2 copy

Τα «ύπουλα» συμπτώματα της νόσου και τα μέτρα προστασίας

Ποια είναι τα συμπτώματά της; Μοιάζουν πολύ με αυτά μιας απλής ίωσης, καθώς μπορεί να εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία. Έτσι, μπορεί πολύ εύκολα να μπερδέψει τους γονείς αλλά και τους ειδικούς, που καθυστερούν να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψή είναι ο εμβολιασμός. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι καλά πληροφορημένοι γύρω από αυτό το ζήτημα, να συμβουλεύονται το γιατρό τους και να φροντίζουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Πόσω μάλλον φέτος, που τα κρούσματα είναι αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι υπήρξε και θάνατος βρέφους μόλις οκτώ μηνών, τον Ιούνιο στην Κρήτη…

Τι πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν για το εμβόλιο;

Το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και μπορεί να γίνει ήδη από την ηλικία των δύο μηνών. Πιο συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, μέσω του εμβολίου, ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β, που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας, αφού επισκεφτεί τον παιδίατρο. Γιατί ένα εμβόλιο, μπορεί να σώσει μία ζωή…