ΥΓΕΙΑ

10 προτροπές μετά από ένα έμφραγμα

10 προτροπές μετά από ένα έμφραγμα

Αν και πολλοί ασθενείς είναι όσοι πιστεύουν το αντίθετο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου σπάνια είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να προβλεφθεί, το οποίο συμβαίνει ξαφνικά.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι προτού συμβεί ένα έμφραγμα, δηλαδή προτού να φράξει απότομα μία στεφανιαία αρτηρία, οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν ήδη πάθει ζημιά μέσα στα χρόνια, μέσ’από τη διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι μία πάθηση στην οποία το εσωτερικό των αρτηριών στενεύει, λόγω της συσσώρευσης πλάκας (δηλαδή λίπους, χοληστερίνης και άλλων ουσιών) πάνω στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Η διαδικασία αυτή δεν ξεπερνιέται μετά από ένα έμφραγμα – το αντίθετο μάλιστα, ειδικά μετά από ένα έμφραγμα, θα πρέπει ο ασθενής να εξάγει τα σωστά συμπεράσματα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

01 gia mesa sto keimeno

Οι παρακάτω προτροπές, μπορούν να βοηθήσουν:

  1. Πρόλαβε ένα δεύτερο έμφραγμα!

Η πρόληψη και αποφυγή ενός δεύτερου εμφράγματος, είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Κι αυτό γιατί οι αιτίες που προκάλεσαν το πρώτο έμφραγμα, συνήθως είναι ακόμα εκεί. Είναι βοηθητικό εάν ο ασθενής φτιάξει μία λίστα με τους προσωπικούς του παράγοντες κινδύνου, τους οποίους ο ίδιος μπορεί να επηρεάσει. Στη συνέχεια, κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον προσωπικό του τρόπο διαβίωσης, και προχωρεί στη λίστα του βήμα-βήμα.

Συνήθη μέτρα πρόληψης ενός εμφράγματος, είναι:

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Μείωση των επιπέδων Χοληστερίνης
  • Μείωση των επιπέδων Υψηλής Πίεσης
  • Αντιμετώπιση του Διαβήτη (διατήρηση των επιπέδων σακχάρου εντός ορίων)
  • Τακτική καρδιαγγειακή άσκηση
  • Αλλαγή σε υγιεινή διατροφή
  • Μείωση του περιττού βάρους
  • Κατανάλωση αλκοόλ σε περιορισμένη ποσότητα
  • Μείωση και πρόληψη του άγχους (στρες)
  1. Μην επαναπαύεστε μόνο στα στεντς

Τα στεντς ( «ενδοπροσθέσεις» ή σε κάποιες περιπτώσεις «μπαϊπάς») πιθανότατα σας έσωσαν τη ζωή. Ωστόσο, δεν επηρεάζουν τις αιτίες της αθηροσκλήρωσης και την έμφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Κατά συνέπεια, παρά τα ήδη εφαρμοσμένα στεντς, είναι δυνατό να υπάρξει και πάλι έμφραξη σε άλλα σημεία των στεφανιαίων αρτηριών, όπως και στο εσωτερικό των στεντς ή μπαϊπάς. Γι’αυτόν το λόγο οι αλλαγές που αναφέρονται πιο πάνω, στη διαβίωση του ασθενή, και η συνεπής φαρμακευτική αντιμετώπιση, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά προκειμένου να προληφθεί άλλο ένα έμφραγμα.

  1. Λαμβάνετε με συνέπεια τα συνταγογραφημένα σ’εσάς φάρμακα, ώστε να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Είναι πολύ πιθανό να σας έχει δοθεί μία ολόκληρη λίστα φαρμάκων, ώστε να προστατευτεί, η ήδη ζημιωμένη καρδιά σας. Συνήθως η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα εξής: αντιαιμοπεταλιακά, Β-αναστολείς, ACE-αναστολείς, καθώς και φάρμακα μείωσης της Χοληστερίνης. Η συνεπής λήψη των φαρμάκων σας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο στην πρόληψη και αποφυγή ενός καινούργιου εμφράγματος, αλλά και στην πρόληψη μεταγενέστερων επιπλοκών, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή δυσλειτουργίες στον καρδιακό ρυθμό. Εάν έχετε παρενέργειες από τα φάρμακά σας, συζητήστε με τον καρδιολόγο σας για πιθανή αλλαγή σε κάποια από αυτά.

  1. Συνεχίστε τις τακτικές επισκέψεις στον καρδιολόγο σας, για εξετάσεις αίματος και καρδιολογικό έλεγχο.

Εάν κάποιος λάβει τα παραπάνω συστηνόμενα μέτρα, μπορεί να ενεργοποιήσει τη δύναμη αυτοίασης που έχει το σώμα, και να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, και την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώνετε τα θετικά αποτελέσματα από τις αλλαγές που κάνετε στην διαβίωσή σας, μαζί με τον καρδιολόγο σας. Θα πρέπει να ελέγχονται το σωματικό βάρος, η περίμετρος της μέσης, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερίνης, το σάκχαρο στο αίμα, η λειτουργία της καρδιάς (με triplex καρδιάς), καθώς και οι υπόλοιπες αρτηρίες (για παράδειγμα οι καρωτίδες, με το triplex καρωτίδων). Υπάρχει περίπτωση η φαρμακευτική σας θεραπεία να χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση.

  1. Μην περάσετε στην αδράνεια, αλλά μην το παρακάνετε κιόλας!

Μετά από ένα έμφραγμα, οι ασθενείς πέφτουν συνήθως σε μία από αυτές τις δύο ακρότητες: κάποιοι αποφεύγουν κάθε είδους σωματική προσπάθεια, εξαιτίας της ανησυχίας τους για την άρρωστη καρδιά τους – κάποιοι άλλοι ξεκινούν αμέσως την έντονη άσκηση, σαν να μην συνέβη τίποτα! Και οι δύο αυτές ακρότητες, δεν οδηγούν σε μακροπρόθεσμη υγεία. Το καλύτερο είναι να επιλεχθεί με την οδηγία του καρδιολόγου σας, ένα πρόγραμμα ισορροπημένης τακτικής άσκησης. Αυτό είναι ένα σημαντικότατο βήμα προς μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

  1. Κάντε ένα διάλειμμα, ώστε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν

Γιατί; Γιατί χωρίς μία ανάπαυλα περισυλλογής, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της εξακολούθησης στη διαβίωση, όπως αυτή ήταν πριν το έμφραγμα. Αυτό ασφαλώς αργά ή γρήγορα, θα σας οδηγήσει σε ένα επόμενο έμφραγμα.

Λίγη ανάπαυση, χρόνος να αναρρώσετε και να συνέλθετε, να συγκεντρώσετε τις δυνάμεις σας, και η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση, είναι εξίσου σημαντικά όπως και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και στις συνήθειές σας. Αυτό ασφαλώς εξαρτάται από τη δική σας αντίληψη των πραγμάτων, τη στάση και τη συμπεριφορά σας, και γι’αυτό προϋποθέτει συνειδητή προσπάθεια και χρόνο.

  1. Τέρμα τα τσιγάρα μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου!

Ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι σοβαρό και δραματικό γεγονός στη ζωή των ασθενών. Πολλοί είναι εκείνοι που εξαιτίας του σοκ, επιτυγχάνουν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα, και διαπιστώνουν ότι αυτό είναι απολύτως δυνατό - παρότι πιθανώς μέχρι τότε πίστευαν πως δεν μπορούν να το κόψουν, παρά μόνον σταδιακά. Αυτό είναι ένα σπουδαίο βήμα προς την μείωση του κινδύνου ενός επόμενου εμφράγματος.

  1. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας καθημερινά, με μία φρέσκια σαλάτα και φρούτα

Η υγιεινή διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην θεραπεία των ασθενών, μετά από ένα έμφραγμα. Ο ασθενής δεν πρέπει να υποτιμά την δική του προσωπική επιρροή και επίδραση στην υγεία του, αλλά και στη ελάττωση του κινδύνου για επόμενο έμφραγμα.

  1. Ξεκινήστε τακτική άσκηση, με την καθοδήγηση του καρδιολόγου σας

Είναι πολύ καλό ο ασθενής να είναι δραστήριος και ενεργητικός – η στοχευμένη όμως καρδιαγγειακή άσκηση, είναι ακόμα πιο ευεργετική. Μόνος του, μαζί με φίλους, ή σε κάποιο γυμναστήριο, ο ασθενής μετά από ένα έμφραγμα πρέπει να ασκείται τακτικά, αλλά πάντοτε, αφού έχει προηγηθεί εξονυχιστικός καρδιολογικός έλεγχος, και πάντοτε, κάτω από την καθοδήγηση του καρδιολόγου. Ο συνδυασμός των φαρμάκων, της υγιεινής διατροφής, της διακοπής του καπνίσματος και της τακτικής καρδιαγγειακής άσκησης, ελαττώνει σημαντικά τις πιθανότητες και τον κίνδυνο ενός επόμενου εμφράγματος.

  1. Αλλάξτε συνειδητά την διάθεσή σας!

Μην σκέπτεστε συνεχώς την καρδιά σας και το πρόβλημα – φροντίστε τον εαυτό σας σε όλα τα επίπεδα, φροντίστε τον ύπνο σας, την ψυχή σας και τις σκέψεις σας. Είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς πάσχουν από κατάθλιψη μετά από ένα έμφραγμα. Η κατάθλιψη καταστρέφει την ποιότητα της ζωής, αλλά και συμβάλλει κατά πολύ, στον κίνδυνο ενός εμφράγματος. Ανακαλύψτε κάτι όμορφο στην καθημερινότητά σας, και καλλιεργείστε μέσα σας την ευεργετική ευγνωμοσύνη, αφού στη ζωή τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Πολλοί είναι οι ασθενείς που μετά από ένα έμφραγμα, το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.

Η καρδιολόγος Carolin Sonne θα απαντήσει τις απορίες σας και θα σας δώσει όλη την πληροφόρηση που χρειάζεστε για την υγεία της καρδιάς σας. Για ραντεβού, καλέστε: 210 - 8023023.

Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.carolinsonne.com, fb: https://www.facebook.com/Dr. Sonne

02 gia mesa sto keimeno