ΥΓΕΙΑ

Απεργία – πολυνομοσχέδιο: Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία την Παρασκευή (12/01)

Απεργία – πολυνομοσχέδιο: Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία την Παρασκευή (12/01)

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Παρασκευή (12/01/2018), με αιχμή του δόρατος την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, το οποίο περιστέλλεται με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση με τις γνωστές διαδικασίες fast-track φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 12/1, νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο 600 σελίδων με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης». Νέα ασφυκτικά μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» και καταστολής των αγώνων με προμετωπίδα το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία. Επέκταση των πλειστηριασμών, νέος πέλεκυς στα οικογενειακά επιδόματα πολύτεκνων, στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο, στα επιδόματα αναπηρίας» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Τονίζει ότι δεν είναι τυχαίο πως «το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος ξεκινάει από το πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, από τους χώρους δουλειάς, εκεί που οργιάζει η τρομοκρατία και η αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις» και προσθέτει: «Θωρακίζουν το αντεργατικό τους οπλοστάσιο για να έχουν λυμένα τα χέρια τους και να περνάνε μέτρα σε βάρος μας χωρίς να υπάρχουν αντιστάσεις και διεκδικήσεις».

Τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι: η υπεράσπιση του κατακτημένου με αγώνες και θυσίες δικαίωμα στην απεργία, η απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, η υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, η κατάργηση του νομοθετικού «εκτρώματος» που διευθετεί το χρόνο εργασίας, η αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών. Επίσης, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής, κανένας συμβασιούχος, να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία έχει πάρει η ΕΙΝΑΠ και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καθώς και άλλες ενώσεις ανά την Ελλάδα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στηρίζει την 24ωρη απεργία της ΕΙΝΑΠ και καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Σχετικές ειδήσεις