ΥΓΕΙΑ

Προϋπολογισμός 2020: Ξανθός – Η μεγάλη εικόνα πίσω από τα μεγέθη του προϋπολογισμού στην Υγεία

Προϋπολογισμός 2020: Ξανθός – Η μεγάλη εικόνα πίσω από τα μεγέθη του προϋπολογισμού στην Υγεία
INTIME NEWS

Για πολιτικό θράσος και στον τομέα της Υγείας, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη (17/12/2019) για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, η ΝΔ ιδιοποιείται αλλαγές και θεσμικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το πρόγραμμα Φιλόδημος, το σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών, τα μέτρα «θωράκισης» στο χώρο του φαρμάκου, η κεντρικοποίηση των προμηθειών στα νοσοκομεία και της διαχείρισης του αίματος, το σύστημα επιλογής γιατρών ΕΣΥ, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τη Δημόσια Υγεία κλπ., την ίδια στιγμή που εφαρμόζει μια πολιτική αναδιανομής «υπέρ των λίγων διευρύνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

Για τα μεγέθη του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς φορείς της Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε ότι δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τον προϋπολογισμό του 2019 και τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι οριακές αυξήσεις δε στους κλειστούς προϋπολογισμούς για το φάρμακο και τις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ, είχαν συμφωνηθεί ήδη με τους θεσμούς, πρόσθεσε: «Αρχής γενομένης από το 2019, θα αναπροσαρμόζονται με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρονιάς (2,8% για το 2020)».

Το κρίσιμο ερώτημα που έθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί (ο προϋπολογισμός), σε ποιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό εντάσσεται, ποιες υγειονομικές ανάγκες φιλοδοξεί να καλύψει και με ποιο τρόπο (πχ. με ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος ή με «άνοιγμα» στην αγορά και ΣΔΙΤ), αν μειώνει ή όχι τις ανισότητες.

«Εμείς υλοποιώντας το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης υγείας μέσα από ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ΕΣΥ με έμφαση στην ΠΦΥ-πρόληψη-αγωγή υγείας-κοινοτική φροντίδα είχαμε σχεδιάσει ένα 4ετές πλάνο 10.000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού (αρχής γενομένης από το 2019 με ΠΥΣ για 2.500 προσλήψεις) καθώς και σταδιακή σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στις δημόσιες δαπάνες υγείας (στόχος το 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας). Μόνο με μια τέτοια στρατηγική μπορούν να καλυφθούν με αξιόπιστο τρόπο οι σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις. Η νέα κυβέρνηση άρχισε ήδη να υπονομεύει τη στρατηγική της καθολικής κάλυψης με τη μη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες-αιτούντες άσυλο προσπαθώντας να "κλείσει το μάτι" στα ξενοφοβικά-ρατσιστικά-μισαλλόδοξα ακροατήρια που τη στήριξαν. Μόνο που η γραμμή "η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι", η πολιτική της κράτησης και όχι της φιλοξενίας εκτός από ακροδεξιά είναι και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία, γιατί αφήνει χρονίως πάσχοντες χωρίς φροντίδα, παιδιά χωρίς εμβόλια και πρόσβαση στα σχολεία, έγκυες χωρίς παρακολούθηση ανθρώπους με λοιμώδη νοσήματα χωρίς ευχερή πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία» ανέφερε.

Ως προς τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ), ο Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι στόχο έχουν τη διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων εντός του ΕΣΥ, την εκχώρηση «φιλέτων» της δημόσιας περίθαλψης σε επιχειρηματίες υγείας, τη δημιουργία «ζωτικού χώρου» για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών (πλήρης και αποκλειστική απασχόληση).

Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στη μεταμνημονιακή εποχή συνοψίζεται, κατά τον κ. Ξανθό, στη διεύρυνση της καθολικής κάλυψης με δημόσιες πολιτικές (π.χ οδοντιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση, γηριατρική, κατ’ οίκον φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα για τον καρκίνο την αναπηρία και την άνοια, πρόσβαση στις γονιδιακές εξετάσεις - θεραπείες και την ιατρική ακριβείας, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη Δημόσια Υγεία κλπ.), «με "εργαλείο" ένα αναδιοργανωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Κοινωνικό Κράτος που θα υποστηρίζεται με περισσότερους πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) δηλαδή με λιγότερη λιτότητα και επαρκή φορολογικά έσοδα δίκαια κατανεμημένα στην κοινωνική "πυραμίδα"».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις