ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Κλειστά παραμένουν 100 κρεβάτια Εντατικής λόγω έλλειψης προσωπικού

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Κλειστά παραμένουν 100 κρεβάτια Εντατικής λόγω έλλειψης προσωπικού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από το νέο κοροναϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τραγικά υποστελεχωμένα και με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δεν μπορεί να υπάρξει. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό και υλικά, ακόμα και στα κέντρα αναφοράς, ώστε τα νοσοκομεία της χώρας να αντέξουν την ταυτόχρονη έξαρση της γρίπης και τη διάδοση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού.

«Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της συνήθους νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες» σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.

Εκτός από τη γενικότερη ανεπάρκεια κλινών, η ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ του 66χρονου ασθενούς στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ ειδικά για τα κρούσματα του κοροναϊού, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα περιστατικά.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι γνωστό ότι το 20% όσων νοσήσουν από κοροναϊο, θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή/και σε ΜΕΘ και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να ανοίξουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία για να λειτουργήσουν απαιτούνται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί.

Οι έκτακτες προσλήψεις που έχουν προβλεφθεί γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων και πληρωμάτων ΕΚΑΒ με 3μηνη σύμβαση, είναι μόλις 200, σε 20 νοσοκομεία, τη στιγμή που μόνο σε ένα νοσοκομείο από τα 20 νοσοκομεία αναφοράς, στο ΠΑΓΝΗ, οι συνολικές κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών είναι 390, δηλαδή διπλάσιες από τον αριθμό προσλήψεων που προβλέπονται για το σύνολο των κέντρων αναφοράς, τονίζει η ΟΕΝΓΕ. Επίσης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που είναι επίσης κέντρο αναφοράς, οι υπηρετούντες παθολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες (2 Παθολογικές Κλινικές, Τ.Ε.Π., 7 τακτικά εξωτερικά ιατρεία την εβδομάδα) και τώρα επιφορτίζονται και με το τμήμα Λοιμώξεων το οποίο δεν είναι μόνιμα στελεχωμένο.

Στον Ευαγγελισμό, νοσοκομείο του οποίο επίσης είναι κέντρο αναφοράς, οι εργαζόμενοι ζητούν να αναπτυχθούν όλες οι κενές κλίνες, όπως στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπου εδώ και χρόνια, οκτώ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μέσω του μνημονίου συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, έχουν διατεθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας 38 κλίνες, ενώ στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού προβλέπεται και η «επίταξη» κρεβατιών εντατικής από τον ιδιωτικό τομέα. Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, παραμένει η ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά:

- Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

- Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων.

- Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.

- Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).

- Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.

- Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες.

ΠΟΕΔΗΝ: Λειτουργούν 560 κλίνες ΜΕΘ αντί 3.500

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε έρευνα που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο, υποστήριζε ότι με βάση διεθνή standards, για το σύνολο των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κρεβατιών στη χώρα μας, θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ λειτουργούν περίπου 560.

Επίσης, στα κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, αναλογούν τουλάχιστον 1.100 κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Ωστόσο, πιστοποιημένες κλίνες ΜΑΦ είναι μόλις 157. Κάποια Νοσοκομεία διαθέτουν ΜΑΦ οι οποίες είναι χωρίς πιστοποίηση και επαρκή στελέχωση, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Εάν υπήρχε επάρκεια σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες νοσηλείας ασθενών στις ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα λιγόστευαν οι λίστες αναμονής. Οι σσθενείς μετά την ΜΕΘ δεν θα ήταν αναγκασμένοι να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας που δεν παρέχεται αυξημένη φροντίδα».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τις ΜΕΘ που λειτουργούν στα νοσοκομεία, καμία δεν διαθέτει επαρκή στελέχωση. Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής:

• 1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό

• 4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη

• 1 Τραυματιοφορέας

• 1 Βοηθός Θαλάμου

• 1 Φυσικοθεραπευτής

• Επαρκές προσωπικό καθαριότητας

• 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι διαθέσιμες κλίνες ανά περιφέρεια

Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ και τα στοιχεία που είχε συλλέξει τον Νοέμβριο του 2019, στην Αττική λειτουργούσαν 224 κλίνες ΜΕΘ, για 6 εκατομμύρια πληθυσμό, καθώς εξυπηρετούν και τους κατοίκους νησιών και γειτονικών περιοχών.

Στην Κεντρική Μακεδονία για 2 εκατ. πληθυσμό υπάρχουν 123 κλίνες ΜΕΘ. Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες για πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 42. Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 547.390, έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ (Νοσοκομείο Λαμίας).

Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο είναι εξοπλισμένες) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα αν και θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου, 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 5 κλίνες, ενώ 16 κλίνες εξοπλισμένες είναι κλειστές (6 Λευκάδα, 5 Κεφαλονιά, 5 Ζάκυνθος).

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια τεράστια έκταση με πληθυσμό 608.182 κατοίκων, υπάρχουν ανεπτυγμένες 1.177 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και λειτουργούν μόνο 28 κλίνες ΜΕΘ.

Η Ήπειρος, με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκων, διαθέτει 27 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Η Κρήτη με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκων, διαθέτει 42 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες καθ’ ότι διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Στη Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκων, λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας).

Από την Ήπειρο έως την Αττική, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων, στον ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 53 κλίνες ΜΕΘ: στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας 15 κλίνες, 5 στο νοσοκομείο της Κορίνθου, 6 στο νοσοκομείο του Αγρινίου, 7 στο νοσοκομείο της Άρτας και 20 στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Στον άλλο εθνικό άξονα, από τη Θεσσαλία έως την Αττική, 350 χιλιόμετρα απόσταση, λειτουργούν μόνο 20 κλίνες ΜΕΘ, στο νοσοκομείο της Λαμίας και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Σε νησιά του Αιγαίου με μεγάλες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου κλίνες ΜΕΘ: η Χίος δεν έχει ΜΕΘ, μόνο 5 κλίνες ΜΑΦ, στη Μυτιλήνη υπάρχουν 7 κλίνες ΜΕΘ, στη Σάμο 3 και στη Ρόδο 6 κλίνες που λειτουργούν.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλοι οι σχολικοί αθλητικοί αγώνες

Κοροναϊός στην Ελλάδα – Κλειστά σχολεία: Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών

Κοροναϊός: Επιδεινώθηκε η κατάσταση του 66χρονου στην Πάτρα – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις