ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τα αντισώματα των Ελλήνων; Τα ευχάριστα νέα για τη χώρα μας και τα τεστ

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τα αντισώματα των Ελλήνων; Τα ευχάριστα νέα για τη χώρα μας και τα τεστ
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Ολοένα και πιο «επιθετική» είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού από την Πολιτεία με ένα πολυεπίπεδο σχέδιο τόσο στο πλαίσιο της απαγόρευσης κοινωνικών συναναστροφών όσο και της επιστημονικής έρευνας.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας του Πάσχα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά σχετικά με τα βήματα που γίνονται στον τομέα της έρευνας.

Με τον μονοψήφιο πια σε ημερήσια βάση αριθμό νέων κρουσμάτων, η μερική επιστροφή στην προηγούμενη πραγματικότητα φαίνεται ολοένα πιο κοντινή. «Εμείς πάμε προσεκτικά. Όπως πήγαμε βήμα-βήμα στο κλείσιμο, έτσι θα πάμε και στο άνοιγμα. Αλλά σίγουρα οι προτεραιότητες θα αφορούν και μικρά καταστήματα, με προσοχή πάντα και με προστασία της Δημόσιας Υγείας» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, παγκοσμίως υπάρχει μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας.

«Θα συλλέξουμε δεδομένα συστηματικά και για αυτόν τον σκοπό, σε συνεργασία βέβαια και με διεθνείς βάσεις δεδομένων, ώστε να δούμε πραγματικά τι είναι αυτό που καθορίζει την εξέλιξη της νόσου προς σοβαρή ή όχι, γιατί κάποιοι οργανισμοί αντιδρούν διαφορετικά, κάποιοι γρήγορα κατά κάποιο τρόπο ξεφορτώνονται από τον οργανισμό τους τον ιό, κάποιοι αργούν περισσότερο, κάποιοι οδηγούνται στη σοβαρή μορφή της νόσου με την πολύ έντονη φλεγμονή και τον καταρράκτη της φλεγμονής και τη σοβαρή πνευμονία και γιατί στο τέλος-τέλος κάποιοι πεθαίνουν», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν έχει να κάνει με τα γονίδια της γήρανσης του ανθρώπου ή αν έχει σχέση με τα γονίδια, τους υποδοχείς όπως τους ονομάζουμε, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Θέλουμε να μάθουμε αν παίζουν ρόλο κάποια συγκεκριμένα γονίδια ώστε να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας για τον ιό. Έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε και πιο εύστοχες θεραπείες που θα ανακόπτουν την πορεία του», κατέληξε.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα λήξει η καραντίνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κορονοϊός: Θα πάμε διακοπές φέτος; Η απάντηση από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ


Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορΟνοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες σε ό, τι αφορά στον έλεγχο της ανάπτυξης γενικής ανοσίας.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ. Ο λοιμωξιολόγος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στα τεστ για τον Covid-19, αλλά και την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και κατά πόσο είναι όλα αξιόπιστα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κορονοϊό. «Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποκαλύπτουν αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό και για πόσο καιρό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο θρίλερ με το πετρέλαιο: Λίγο πιο πάνω από το μηδέν η τιμή του

Σχετικές ειδήσεις