ΥΓΕΙΑ

ΕΛΛΟΚ: Παράνομες χρεώσεις για ακτινοθεραπείες σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα

ΕΛΛΟΚ: Παράνομες χρεώσεις για ακτινοθεραπείες σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα
INTIME NEWS

Συνεχίζονται οι καταγγελίες από ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι υποχρεώθηκαν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα, παρά τα προβλεπόμενα από τις σχετικές συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) δέχεται συχνές καταγγελίες τον τελευταίο καιρό. Οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι ουρές αναμονών που εμφανίζονται στα τμήματα ακτινοθεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων, ωθούν τους ασθενείς σε αναζήτηση λύσης σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα και κλινικές. Με δεδομένο ότι τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο αριθμός των ασθενών που αναζητούν άλλες λύσεις είναι πολύ μεγαλύτερος. Αποτέλεσμα είναι η συχνή εμφάνιση φαινομένων καταχρηστικής υποχρέωσής τους, να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση των ακτινοθεραπειών που δικαιούνται δωρεάν, επισημαίνει η Ομοσπονδία.

«Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο καθώς επί σειρά ετών ακολουθείται "σιωπηρά" και με την ανοχή του συστήματος, μία ανήθικη και μη σύννομη πρακτική από μέρος του ιδιωτικού τομέα που αν και έχει υπογράψει συμβάσεις και εμφανίζεται συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, δεν αρκείται στην τήρηση των όρων αυτών, αλλά λειτουργεί επιβάλλοντας πρόσθετες παράνομες χρεώσεις στους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και μη έχοντας άλλες επιλογές, τελικά υποκύπτουν» καταγγέλλει η ΕΛΛΟΚ.

Μηδενική η συμμετοχή για ακτινοθεραπείες

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, με επιστολή που έχει αποστείλει προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει για ακόμη μία φορά για την ύπαρξη των παράνομων χρεώσεων και καλεί τον Οργανισμό να προβεί δημόσια σε επίσημες διευκρινιστικές ανακοινώσεις, με στόχο την προστασία των πολιτών και του δημοσίου. Παράλληλα, ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει το νόμο και να θέσει αυστηρότατες ποινές για όλους όσοι παρανομούν και αισχροκερδούν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επίσης, ενημερώνει επίσημα όλους τους πολίτες ότι με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα είναι μηδενική η συμμετοχή των ασθενών στην πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, εξαιρουμένης της ιατρικής αμοιβής η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη όπου θα αναφέρεται και το όνομα του ιατρού, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καλύπτεται και η αμοιβή όπως περιγράφεται από τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ. Καλεί δε όλους όσοι δέχονται τέτοιου είδους εκβιασμούς, να προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες και να αντιδρούν «γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα».

Τέλος, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:

  • Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τους παραβάτες και γιατί δεν αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο με επιπλέον ποινές για όσους εμφανίζουν υποτροπή; Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε;
  • Εφόσον υπάρχει πλέον ο απαραίτητος εξοπλισμός, γιατί δεν διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με τη δημιουργία διπλής βάρδιας ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις μηνών;
  • Γιατί παρά τις τόσες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών για παράνομες χρεώσεις και εκβιαστικές συμπεριφορές, ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους;

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου έχει στηλιτεύσει πολλές φορές τις πρακτικές αυτές και έχει ζητήσει από τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να παρέμβουν ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και η υγεία των πολιτών. Επιπλέον, μέσα από τη συμμετοχή της στην ελληνική πλατφόρμα All.Can, προσφάτως έχει συνυπογράψει μαζί με όλη την Ελληνική Επιστημονική Ογκολογική Κοινότητα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, στην οποία αναφέρονται τα προβλήματα αυτά και ζητείται συνάντηση για την εξεύρεση λύσεων.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Αυτές οι περιοχές θα «βουλιάξουν» σήμερα λόγω βροχών (ΧΑΡΤΕΣ)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr