ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα καταλάβετε ότι το μωρό σας βγάζει δόντια

Έτσι θα καταλάβετε ότι το μωρό σας βγάζει δόντια
Photo by Victoria Borodinova from Pexels

Μεταξύ 3 και 12 μηνών τα πρώτα δόντια του μωρού θ΄αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Tα συμπτώματα οδοντοφυΐας μπορούν να προηγούνται της πραγματικής εμφάνισης ενός δοντιού έως και δύο ή τρεις μήνες. Τα περισσότερα μωρά αποκτούν το πρώτο τους δόντι στην ηλικία περίπου των 6 μηνών, ωστόσο από μωρό σε μωρό ο χρόνος εμφάνισης των δοντιών μπορεί να διαφέρει. Έτσι, υπάρχουν μωρά που έχουν δοντάκια ήδη από 3 μηνών και άλλα που περιμένουν να «σκάσουν» αφού γίνουν ενός έτους. Με άλλα λόγια, η έναρξη οδοντοφυΐας στα μωρά δεν είναι η ίδια για όλα τα παιδιά.

Σειρά δοντιών

Τα πρώτα δόντια που βγαίνουν είναι συνήθως οι κάτω μπροστινοί κοπτήρες και ακολουθούν οι πάνω. Σειρά έχουν οι δύο πάνω πλάγιοι κοπτήρες και έπονται οι δύο κάτω. Έπειτα βγαίνουν οι πάνω γομφίοι και μετά οι κάτω. Οι πάνω κυνόδοντες ακολουθούν μαζί με τους κάτω.
Αν έχετε το νου σας, πιθανότατα θα διακρίνετε το πρώτο δοντάκι του μωρού σας μόλις αρχίσει να φαίνεται μέσα από το ούλο ένα μικρό ανοιχτόχρωμο φούσκωμα.Μέχρι το τέλος του τρίτου χρόνου τα περισσότερα παιδιά έχουν συμπληρώσει τη νεογιλή οδοντοστοιχία.

Συμπτώματα οδοντοφυΐας

Συνήθως οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι το μωρό τους αρχίζει να βγάζει δόντια όταν έχει πολλά σάλια και βάζει με μανία τα χέρια του στο στόμα. Αυτά είναι δύο από πιο κοινά συμπτώματα. Υπάρχουν όμως κι άλλα που υποδηλώνουν ότι το μωρό βγάζει δόντια.

  • Εξανθήματα γύρω από το στόμα
  • Βήχα από το σάλιο
  • Επιθυμία να δαγκώνει για να ανακουφιστεί
  • Κλάματα χωρίς λόγο
  • Άρνηση για φαγητό
  • Νυχτερινό ξύπνημα
  • Τράβηγμα αυτιού και τρίψιμο στα μάγουλα

Ανακούφιση από τον πόνο

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση της οδοντικής δυσφορίας του μωρού σας με τους εξής τρόπους:

Παιχνίδια οδοντοφυϊας

Τα δαχτυλίδια οδοντοφυΐας από καουτσούκ, κουδουνίστρες και άλλα λαστιχωτά, μαλακά παιχνίδια ανακουφίζουν τον πόνο των παιδιών. Για καλύτερο αποτέλεσμα διατηρήστε τα δροσερά στο ψυγείο όχι στην κατάψυξη.

Βρεγμένο ύφασμα

Τρίψτε μαλακά τα ούλα του μωρού με ένα καθαρό πανάκι βρεγμένο με κρύο νερό. Θα ανακουφιστεί αρκετά.

Δροσερό νερό

Το δροσερό νερό προσφέρει ανακούφιση στο μωρό . Αν χρησιμοποιεί μπουκάλι είναι πιθανό να το δείτε να δαγκώνει με μανία την πιπίλα.

Κρύες τροφές

Το γιαούρτι και οι δροσερές φρουτόκρεμες μπορεί να είναι πιο απολαυστικές σε αυτό το στάδιο απ ΄ότι σούπες ή κρέμες. Εναλλακτικά δώστε του μπανάνα ή πεπόνι ( τώρα το καλοκαίρι) πάντα υπό την επίβλεψή σας.

Αποφύγετε τη χρήση οποιουδήποτε προιόντος που περιέχει αλκοόλ για το μούδιασμα των ούλων. Η χρήση αλκοόλ στα ούλα του μωρού σας απαγορεύτεται από τους ειδικούς και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να θέσετε τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών σε κίνδυνο . Το FDA αναφέρει επίσης ότι οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε φυτικά ή ομοιοπαθητικά τζελ οδοντοφυΐας και άλλα φάρμακα, καθώς ορισμένα περιέχουν ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα και υπνηλία.

Πηγή: www.whattoexpect.com