ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κορονοϊός: Ξέφυγε ο έλεγχος – Έχει… μολυνθεί όλη η Ελλάδα - Αυτή είναι η πικρή αλήθεια

Κορονοϊός: Ξέφυγε ο έλεγχος – Έχει… μολυνθεί όλη η Ελλάδα - Αυτή είναι η πικρή αλήθεια
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την πορεία των κρουσμάτων και τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την επιστημονική κοινότητα είναι οι εστίες υπερμετάδοσης και ιδιαίτερα οι γάμοι, τα νοσοκομεία, τα πάρτι και τα εργοστάσια.

Χθες (05/08) ήταν μια ακόμη δύσκολη ημέρα καθώς καταγράφηκαν 124 κρούσματα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επισημαίνει πως το 1/3 των κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών.

Δραματικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού.

Αναφορικά με το αν την ανησυχούν οι εξελίξεις με τα κρούσματα στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «ανησυχούμε πολύ καιρό, εδώ και μήνες. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Μερικοί πίστεψαν ότι έφυγε ο ιός. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Προσπαθούμε να τον μελετήσουμε και να δούμε τι γίνεται. Εμβόλιο δεν θα έχουμε μέσα στο 2020 και προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Τον Μάιο τα στατιστικά ήταν καλύτερα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουμε τα αποτελέσματα του προηγούμενου δεκαπενθημέρου, των πάρτι, των συγκεντρώσεων, του συνωστισμού. Πάρθηκαν τα μέτρα για τις μάσκες, που έπρεπε να παρθούν, τόσο για εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός».

Κορονοϊός: Οι υγειονομικές «βόμβες»

Ως υγειονομικές βόμβες, που προκαλούν «έκρηξη» στα κρούσματα, λειτουργούν οι γάμοι που έχουν βγει τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα.

Δεκάδες τα κρούσματα που έχουν προκύψει από τα γαμήλια γλέντια σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Λάρισα. Καλεσμένοι και νεόνυμφοι άθελά τους συντελούν στη διασπορά του κορονοϊού.

Η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη διεκδικούν την αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά στη διασπορά από εστίες υπερμετάδοσης, καθώς δύο γάμοι σε αυτές τις περιοχές ευθύνονται το τελευταίο δεκαήμερο για τουλάχιστον 87 κρούσματα.

Από τα 100 εγχώρια κρούσματα τα 22 εντοπίστηκαν στην Αττική και άλλα τόσα επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη που κατανέμονται ως εξής: 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, 2 συνδέονται με κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, 1 συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο ίδιος γάμος των Αμπελοκήπων συνδέεται και με 2 κρούσματα στη Ρόδο, ενώ συνολικά έχει «δώσει» 46 κρούσματα.

Άλλα 18 κρούσματα έδωσε χθες ο γάμος της Αλεξανδρούπολης, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 41.

Στην τελευταία καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα, με το 1 να έχει «κολλήσει» από το γάμο της Αλεξανδρούπολης και τα 4 να συνδέονται με κρούσματα στο στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου στο Βόλο. Άλλα 8 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καβάλα, συνδεόμενα με τη συρροή κρουσμάτων σε κρεατοβιομηχανία, όπου έχουν εντοπιστεί 34 περιστατικά.

Την ίδια στιγμή, νέος κύκλος μεταδόσεων έχει ανοίξει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παραπέμποντας στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου - Απριλίου, που οι επαγγελματίες του συστήματος δημόσιας υγείας νοσούσαν κατά δεκάδες, χωρίς ευτυχώς να μετρούν απώλειες.

Επίσης, συναγερμός έχει σημάνει σχετικά με την εξάπλωση που σημειώνει ο κορονοϊός στην Ελλάδα, ειδικά στους νέους όπου τα κρούσματα καταγράφουν συνεχή αύξηση.

Άλλωστε, και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) διεμήνυσε σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα πως οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση προκειμένου να βοηθήσουν να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων.

Κορονοϊός: Ο χάρτης στα νησιά

Εκτός από τα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνουν πολλά κρούσματα κορονοϊού, ολοένα και περισσότερες μολύνσεις καταγράφονται σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

Αυτό από μόνο του υποδηλώνει το πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο και ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερα επίπεδα από την περίοδο του lockdown, όπου είχαμε μηδενικά κρούσματα στα νησιά μας.

Κατά πληροφορίες, στη Μύκονο που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και στο επίκεντρο των ελέγχων λόγω συνωστισμών σε μπαρ και παραλίες, έχουν εντοπιστεί επτά κρούσματα κορονοϊού.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες το beach bar «Alemagou», θα παραμείνει κλειστό καθώς εντοπίστηκε κρούσμα στο προσωπικό.

Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που δηλώνονται καθημερινά στον ΕΟΔΥ, η περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων έχει καταγράψει πέντε περιστατικά.

Κι ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζονται χαμηλά στις Κυκλάδες, στο Ιόνιο παρατηρείται έξαρση τις τελευταίες ημέρες, με την Κέρκυρα να μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες 20 κρούσματα.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η Λευκάδα έχει καταγράψει πέντε περιστατικά, η Ζάκυνθος δύο, η Κεφαλονιά ένα.

Τουριστική περιοχή με αρκετά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι η Χαλκιδική, η οποία μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες έχει συγκεντρώσει 22 κρούσματα κορονοϊού.

Όσον αφορά σε άλλες τουριστικές περιοχές και νησιά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έξι κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Μυτιλήνη, πέντε κρούσματα στο Ηράκλειο Κρήτης, δύο στη Σάμο, δύο στη Ρόδο, ένα στη Χίο, ένα στο Ρέθυμνο, δύο στα Δωδεκάνησα, τέσσερα στην Εύβοια, τέσσερα στα Χανιά.

To Newsbomb.gr είχε προειδοποιήσει πολύ καιρό πριν το άνοιγμα των συνόρων ξανά και ξανά για τον κίνδυνο να «πάμε για μαλλί και στο τέλος να βγούμε κουρεμένοι». Δυστυχώς, πλέον όλοι βλέπουν ότι επιβεβαιωθήκαμε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα πράγματα να μην γίνουν ακόμα χειρότερα τις επόμενες μέρες και μήνες…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η «Θάλεια»