ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι τοξικές τροφές που έχουμε στην κουζίνα μας

Ποιες είναι οι τοξικές τροφές που έχουμε στην κουζίνα μας
pexels.com

Τροφές που περιέχουν εκ φύσεως τοξικές ουσίες.

Πρέπει να επιλέγετε με προσοχή τα τρόφιμα που μπαίνουν στην κουζίνα σας, φροντίζοντας πάντα για τη σωστή αποθήκευσή τους και την έγκαιρη κατανάλωσή τους.

Κι αυτό γιατί αρκετές τροφές περιέχουν τοξικές ουσίες, η συσσώρευση των οποίων μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την υγεία.

Ας δούμε μερικές από αυτές:

Σπόροι φρούτων

Η διατροφική αξία των φρούτων είναι αδιαμφισβήτητη, όμως η περιεκτικότητα των σπόρων τους σε αμυγδαλίνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η ένωση αυτή σχηματίζει κυανιούχες ενώσεις και η μεγάλη δοσολογία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ναυτία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και νεφρική ανεπάρκεια.

Μοσχοκάρυδο

Όσο μυρωδάτο και απαραίτητο είναι σε παραδοσιακές συνταγές, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να λειτουργήσει ως παραισθησιογόνο. Χρησιμοποιήστε το λοιπόν με φειδώ στην κουζίνα σας.

Πατάτες

Ένα από τα πιο συχνά καταναλισκώμενα τρόφιμα στο τραπέζι μας είναι οι πατάτες, τα φύλλα και ο βλαστός των οποίων περιέχουν αλκαλοειδή. Οι ενώσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν διάρροιες, κράμπες και πονοκεφάλους και μπορούν επίσης να σχηματιστούν σε πατάτες που αποθηκεύονται για πολύ καιρό κι έρχονται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Αποθηκεύστε λοιπόν σωστά τις πατάτες και αποφύγετε αυτές που έχουν αποκτήσει πρασινωπό χρώμα.

Ντομάτες

Τα φύλλα και ο μίσχος της ντομάτας περιέχουν γλυκοαλκαλοειδή που είναι επιβαρυντικά για το στομάχι προκαλώντας σοβαρές κράμπες. Οι ίδιες ενώσεις μπορεί να περιέχονται και στις άγουρες πράσινες ντομάτες που δεν είναι ωστόσο το ίδιο επικίνδυνες όπως τα φύλλα και ο μίσχος.

Φασόλια

Τα φασόλια, όπως και άλλα όσπρια αλλά και ξηροί καρποί, είναι πηγή λεκτινών η υπερκατανάλωση των οποίων σχετίζεται άμεσα με πεπτικά προβλήματα. Για να μειώσετε το περιεχόμενό τους σε λεκτίνες, το μούλιασμα και ο βρασμός είναι αποτελεσματικές πρακτικές.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου