ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Οι νεότεροι να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους με τον εμβολιασμό - Τι ισχύει για τις εγκύους

Θεοδωρίδου: Οι νεότεροι να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους με τον εμβολιασμό - Τι ισχύει για τις εγκύους
InTime

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό για τους άνω των 85 ενώ έδωσε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες ομάδες όπως οι έγκυες.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 85», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας. Όπως εξήγησε, η πανδημία έδειξε πως οι άνθρωποι άνω των 85 είναι αυτοί που σε μεγαλύτερο ποσοστό εισήχθησαν σε νοσοκομεία και ΜΕΘ όπως επίσης σε αυτή την ηλικία εντάσσονται και οι περισσότεροι από όσους πέθαναν λόγω κορονοϊού.

«Σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού, η πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου», είπε στη συνέχεια.

«Οι νεότεροι στην ηλικία έχουν μια ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα, να πάνε στους τόπους εμβολιασμούς. Είναι ένα είδους αντίδωρου για τη φροντίδα που είχαν όταν ήταν σε μικρή ηλικία, και όχι μόνο, από αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Ακολούθως, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε σε αρκετά ερωτήματα που διακινούνται τόσο στον Τύπο όσο και στο διαδίκτυο γενικότερα, για το αν παρέχει ανοσία μόνο μια δόση του εμβολίου. «Το σχήμα του εμβολιασμού περιλαμβάνει δυο δόσεις. Θα ήθελα να θυμίσω τη σημασία κάθε δόσεις εμβολίου. Στον Τύπο διακινούνται σχήματα που εμφανίζουν δυνατή την ανοσοποίηση με μια δόση. Η πρώτη δόση, η πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι η δόση που γνωρίζει στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Με αυτή την γνωριμία αναπτύσσονται αντισώματα και των μνημόνων κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την μακροχρόνια ανοσία. Μετά την πρώτη δόση ο οργανισμός αποκτά δυνατότητα να δημιουργήσει τέτοια μνήμονα κύτταρα», σχολίασε.

«Αν ξεχάσει κανείς ή αναβάλει την πρώτη δόση, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. Μια αναβολή κάποιων ημερών είναι δικαιολογημένη, ποτέ δεν χάνεται η πρώτη δόση, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνεται και η δεύτερη δόση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σχετικά με τις εγκύους, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε: «Με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εμβολιάστηκαν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έφερε στο προσκήνιο το ερώτημα για το αν είναι ασφαλής ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της κύησης. Η περίοδος της εγκυμοσύνης προσεγγίζεται με προσοχή και ευαισθησία, και για τα θέματα εμβολιασμών, μέχρι να είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έμβρυο και την έγκυο. Υπάρχει σχετικό προηγούμενο με εμβόλια όπως της γρίπης, της διφθερίας κλπ.».

«Το εμβόλιο του κορονοϊού φαίνεται πως είναι απίθανο να έχει επιβάρυνση στην έγκυο και το έμβρυο. Επειδή στις κλινικές μελέτες δεν υπήρξαν ομάδες εγκύων, η σύσταση είναι να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης. Μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό μπορεί να γίνει προγραμματισμός για μια εγκυμοσύνη», επεσήμανε ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν μια γυναίκα που έχει γεννήσει πρόσφατα κάνει το εμβόλιο. Όπως ανέφερε, δεν επηρεάζεται ούτε ο θηλασμός.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε: «Το τρένο του εμβολιασμού κυλά σε σταθερές ράγες. Επιταχύνει και θα επιταχύνει κι άλλο. Φορτώνονται αποσκευές, βαλίτσες, σε αυτό το τρένο και πολλοί επιβάτες που θα πληθαίνουν με τον χρόνο. Ας χαρούμε αυτό το ταξίδι, ο προορισμός είναι κοινός για όλους, και είναι η ασφάλεια και η Ελευθερία».

Σε ερώτηση για το πότε θα αλλάξει η ηλικιακή ομάδα, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε: «Είχαμε πει ότι αρχίζουμε με την ομάδα των πολιτών άνω των 85, και η εξέλιξη θα είναι μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτής της ομάδας να πάμε στους 80-85 κατεβαίνοντας τις ηλικίες ως τα 70. Είναι οι ομάδες που έχει αποδειχθεί πως πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα σε αυτή την επιδημία. Το πόσο γρήγορα θα γίνει η κάλυψη αυτών των πολιτών και πόσο γρήγορα θα μεταπίπτει ο εμβολιασμός από τη μια ομάδα στην άλλη, εξαρτάται από την ύπαρξη των εμβολίων που πιστεύουμε πως είναι αρκετά για τη βαθμιαία κάλυψη της κάθε ομάδας».

«Ο ρυθμός των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν έχει άμεση σχέση με την ύπαρξη των εμβολίων. Το σύστημα λειτουργεί έτσι που μπορεί να επιταχύνει τους ρυθμούς εμβολιασμού ανάλογα με την ύπαρξη εμβολίων. Στόχος είναι τα άτομα με πολύ αυξημένο κίνδυνο να έχουν εμβολιαστεί, με τον αριθμό των εμβολίων που ακούσαμε ότι θα υπάρξουν», απάντησε σε αντίστοιχη ερώτηση που ακολούθησε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί από την Τουρκία επίσημη πρόσκληση για διερευνητικές