ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Εμβολιασμοί στο σπίτι - Πότε θα ξεκινήσουν και ποιους θα αφορούν

Κορονοϊός: Εμβολιασμοί στο σπίτι - Πότε θα ξεκινήσουν και ποιους θα αφορούν
INTIME NEWS

Στη μάχη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού ετοιμάζονται να μπουν και ιδιώτες γιατροί. Συνάντηση για το θέμα είχαν το απόγευμα της Δευτέρας (25/01/2021) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατός ο εμβολιασμός ατόμων με κινητικά προβλήματα ή που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Για να καλυφθούν τα άτομα αυτά, είναι αναγκαία η διεύρυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας με τη δυνατότητα εμβολιασμών και στο σπίτι. Σε αυτή τη διαδικασία ζητήθηκε η συμβολή ιδιωτών γιατρών. Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ είναι έτοιμοι να διαθέσουν δύο ασθενοφόρα και 10 κινητές ομάδας επισκέψεων στο σπίτι, στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προϋπόθεση, όμως, είναι η διάθεση εμβολίων με πιο εύκολες προδιαγραφές αποθήκευσης και μεταφοράς. Ο υπουργός Υγείας τοποθετεί την έναρξη των εμβολιασμών στο σπίτι σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Αττικής για τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί και την εξέλιξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19. «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα ενημερωθήκαμε επαρκώς από τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια για τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Θεωρούμε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και αυτό το αποδεικνύει πως σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. Ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά. Προφανώς το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολίων που έρχονται στη χώρα, είναι αναγκαίο να συνδράμουμε όλοι, αυτή την εθνική προσπάθεια. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κ. Κικίλια, βάζοντας όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την εθνική προσπάθεια και υποστηρίζοντας έμπρακτα το έργο του υπουργείου Υγείας» δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη μάχη που έχουν δώσει «οι γιατροί μας σε όλα τα επίπεδα – στο Ε.Σ.Υ., στις ιδιωτικές κλινικές, της Πρωτοβαθμίου και οι ιδιώτες – η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προέταξε έτσι, ώστε οι συνάδελφοι να εμβολιαστούν πρώτοι και να μπορέσουν να συνεχίσουν να δίνουν τις μάχες τους σε όλα τα επίπεδα» και πρόσθεσε:

«Επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα, η οποία θα υπάρξει σε επόμενο χρονικό διάστημα με ένα πιο "εύκολο" εμβόλιο, να εμπλακούν οι ιδιώτες ιατροί στον εμβολιασμό των συμπολιτών μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία και να βοηθήσουμε. Σε αυτή τη μάχη, στην τεράστια προσπάθεια, όπως θα έρχονται τα εμβόλια σύμφωνα με την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία και θα αυξάνονται και οι δόσεις, οι οποίες θα έρχονται στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα εμπλέξουμε όλο και μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων, εμβολιαστών.

Θέλω να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή, σε μια άγνωστη τότε νόσο όπως η COVID-19, η χώρα, οι θεσμοθετημένοι φορείς της και ειδικά οι ιατροί μας, αλλά και οι φαρμακοποιοί μας και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, επέδειξαν πατριωτισμό, πίστη και αλληλεγγύη και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Είμαστε σε ένα κρίσιμο, κομβικό σημείο. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες και ναι μεν, η χώρα είναι εμφανές ότι τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες στον κορονοϊό, είναι όμως μια κρίσιμη μάχη που και ο κόσμος προφανώς κουράζεται και πρέπει να παίρνει ανάσες και να στηρίζεται.

Το υγειονομικό μας σύστημα βεβαίως έχει παλέψει πάρα πολύ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά σε αυτή την τεράστια υγειονομική επιχείρηση που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα, με αλληλεγγύη και ομαδικό πνεύμα θα εργαστούμε όλοι μαζί και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήφης Βαλυράκης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου - Τι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση

Ροή Ειδήσεων