ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει στις 10/02 η πλατφόρμα για πολίτες 60-64, στις 12/02 για τους 75-79 ετών

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει στις 10/02 η πλατφόρμα για πολίτες 60-64, στις 12/02 για τους 75-79 ετών
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 60 - 64 ετών και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου για τους πολίτες ηλικίας 75 - 79 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, οι πολίτες ηλικίας 60-64 θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.

Οι πολίτες ηλικίας 75-79 θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 410.000 εμβολιασμούς, με ποσοστό κάλυψης 3,9%.

Στο πλαίσιο εμβολιασμού των πολιτών, θα εφαρμόζεται διπλό σύστημα, καθώς σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να εμβολιαστούν οι πολίτες που θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άλλα όσοι κάνουν το εμβόλιο της Pfizer.

Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, θα λειτουργήσουν δύο μεγάλα κέντρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, το πρώτο στο κτήριο της Helexpo, επί της Λεωφόρου Κηφισίας και το δεύτερο στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 από την εταιρεία AstraZeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες», είπε ο Γενικός Γραμματέας, τονίζοντας πως το εμβόλιό της είναι εξαιρετικής αποτελεσματικότητας και σημειώνοντας πως η Εθνική επιτροπή εμβολιασμών όπως και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν αυτό για εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Από τη μεριά της, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε, πως εάν το εμβόλιο της Astra Zeneca αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, θα μπορεί να γίνεται και σ' αυτούς.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε συγκεκριμένα: «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι αποτελεσματικό και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά οι μελέτες που έγιναν, περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτές τις ομάδες». Σύντομα όπως είπε, θα έχουμε αποτελέσματα και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε αν είναι θετικά, το εμβόλιο θα μπορεί να ενταχθεί στον προγραμματισμό και για τον δικό τους εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές, που παράγει αντισώματα και είναι αποτελεσματικό.

Ακόμη, υπενθύμισε την απόφαση της επιτροπής, να γίνεται ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση, στις ηλικίες των 18 έως 64 ετών στη χώρα μας, και από την πρώτη μέχρι την δεύτερη δόση να μεσολαβούν 12 εβδομάδες. «Όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το επίπεδο αντισωμάτων που αναπτύσσονται με τον εμβολιασμό», επισήμανε. Αναφερόμενη σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά την γονιμότητα, είπε ότι αυτή δεν επηρεάζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από τον εμβολιασμό, και είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε σχέση με την παραπληροφόρηση που υπάρχει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Στην Αττική τα 321 του τελευταίου 24ωρου - Ο χάρτης της διασποράς