ΥΓΕΙΑ

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη - Σοβαρές ελλείψεις στα αποθέματα αίματος

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη - Σοβαρές ελλείψεις στα αποθέματα αίματος

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), την Κυριακή 7 Μαρτίου, από τις 09:00 έως τις 15:00 στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών, έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στα αποθέματα αίματος σε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας.

Ειδικότερα, στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας ανά την επικράτεια, παρατηρείται μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών, κάτι που προκαλεί δυσμενείς συνέπειες σε χιλιάδες συμπολίτες μας καθώς καθημερινά αναβάλλονται ή ματαιώνονται αρκετές μεταγγίσεις ασθενών (θαλασσαιμικοί, πολυμεταγγιζόμενοι, καρκινοπαθείς κ.α.) Ιδιαιτέρως για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς, που η ζωή τους και η υγεία τους εξαρτάται απόλυτα από την επάρκεια αίματος (με μεταγγίσεις 2-3 μονάδων αίματος μηνιαίως) η κατάσταση είναι οριακή.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και έχουν απευθύνει αρκετές φορές έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες για την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος.

Παράλληλα διοργανώνονται έκτακτες δράσεις αιμοδοσίας σε συνεργασία με φορείς προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθέματα αίματος. Μια τέτοια δράση, που έλαβε χώρα στις 14 Φεβρουαρίου στη Νότια πύλη της ΔΕΘ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς πάνω από 100 πολίτες της Θεσσαλονίκης προσήλθαν για να προσφέρουν αίμα, αψηφώντας τις έκτακτες δυσμενείς καιρικές συνθήκες της ημέρας.

Το ΕΚΕΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», η ΔΕΘ HELEXPO A.E με την ευγενική παραχώρηση των εγκαταστάσεών της, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το «Όλοι μαζί μπορούμε», διοργανώνουν δράση εθελοντικής αιμοδοσίας την Κυριακή 7 Μαρτίου, 09:00-15:00 στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ (απέναντι από τη Χ.Α.Ν.Θ.).

Το ΕΚΕΑ επισημαίνει ότι για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

• θερμομέτρηση κατά την είσοδο

• χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)

• αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

• τήρηση των αποστάσεων

• τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2313330802-804, καθημερινά 09:00-14:00.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

• Να είσαι 18-65 ετών

• Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

• Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

• Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το στοίχημα του Πάσχα και τα σενάρια για σχολεία, καταστήματα, εστίαση