ΥΓΕΙΑ

Top10: Δέκα τρόποι για να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ποιότητα ύπνου

Top10: Δέκα τρόποι για να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ποιότητα ύπνου

Για τους περισσότερους από εμάς, ένας χαλαρωτικός και ήσυχος ύπνος είναι ο ιδανικός τρόπος για να αφήσουμε πίσω μία απαιτητική ημέρα. Άλλωστε, λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την απολαυστική αίσθηση ευεξίας που νιώθουμε το επόμενο πρωί, όταν ανοίγουμε τα μάτια μας, έπειτα από οχτώ συνεχόμενες ώρες απόλυτης ξεκούρασης.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν βιώνουμε όλοι με τον ίδιο ευχάριστο τρόπο αυτή τη βραδινή «ιεροτελεστία», αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 1 στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει διαταραχές κατά τη διάρκεια ύπνου, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται ακόμη και χρόνιες.

Ο ύπνος είναι ένα ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, εξίσου σημαντικό με την αναπνοή και τη θρέψη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 7 με 9 ώρες ύπνου καθημερινά, αφού αυτός είναι ο απαιτούμενος χρόνος για να προετοιμαστεί το σώμα και ο εγκέφαλός μας για την επόμενη ημέρα. Όσο εμείς βρισκόμαστε σε «sleep mode» ο οργανισμός μας συνεχίζει να εργάζεται σκληρά, δημιουργώντας κύτταρα του ανοσοποιητικού, αποκαθιστώντας μικρές επιπλοκές στους νευρώνες και αποβαλόντας από τον οργανισμό μας το στρες που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, είναι απαραίτητο να κάνουμε μπορούμε, για να απολαμβάνουμε ένα ύπνο υψηλής ποιότητας και ποσότητας, ο οποίος θα γεμίζει τις «μπαταρίες» μας και θα ενισχύει τις λειτουργίες του οργανισμού. Πώς θα το καταφέρουμε; Ακολουθώντας καθημερινά, τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω!

  1. Βάζουμε πρόγραμμα στον ύπνο μας

Το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, είναι να θέσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα «κουρδίσει» το βιολογικό μας ρολόι. Ορίζοντας μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξαπλώνουμε και μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάμε καθημερινά , θα είναι πιο εύκολο να βρούμε ένα μοτίβο που μας εξυπηρετεί και μας ξεκουράζει.

  1. Διαμορφώνουμε το ανάλογο περιβάλλον

Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δωμάτιο μας να είναι σκοτεινό, ήσυχο και ευάερο ενώ κοιμόμαστε, αφού έτσι θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε πιο άνετα.

  1. Δημιουργούμε μία χαλαρωτική «ιεροτελεστία»

Πολλές φορές ενώ είμαστε κουρασμένοι και έχουμε ανάγκη να κοιμηθούμε, ο οργανισμός μας δεν συνεργάζεται με τις επιθυμίες μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να… κλείσουμε μάτι. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να προετοιμάζουμε τον οργανισμό μας για… όνειρα γλυκά πριν ξαπλώσουμε, ακολουθώντας μία «ιεροτελεστία» χαλάρωσης, απολαμβάνοντας την ανάγνωση του αγαπημένου μας βιβλίου ή ένα ζεστό ντους.

  1. Δεν πιέζουμε τον εαυτό μας να κοιμηθεί

Εάν έχουμε ξαπλώσει στο κρεβάτι και δεν μπορούμε να αποκοιμηθούμε, δεν υπάρχει λόγος να πιέσουμε το εαυτό μας. Μπορούμε να περιμένουμε 20 λεπτά και εάν δυσκολευόμαστε ακόμη, να κάνουμε κάτι που ξέρουμε πως θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε.

  1. Απολαμβάνουμε ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα

Οι τροφές που καταναλώνουμε πριν πέσουμε για ύπνο, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ύπνου που απολαμβάνουμε. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μην ενδίδουμε στις βραδινές λιγούρες, αλλά να απολαμβάνουμε ένα ελαφρύ σνακ με βρόμη, μπανάνα, μέλι, χούμους ή γαλοπούλα, τροφές που μας εξασφαλίζουν ένα γεμάτο στομάχι και έναν ήρεμο ύπνο.

  1. Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Μπορεί ένα ποτήρι κρασί να μας βοηθάει να χαλαρώνουμε όμως, καλό θα ήταν να «πατάμε» φρένο μετά το πρώτο ποτήρι. Εναλλακτικά, μπορούμε να απολαύσουμε ένα ζεστό ρόφημα -χωρίς καφεΐνη- ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα, που συμβάλουν στη βελτίωση του ύπνου μας.

  1. Απομακρύνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το υπνοδωμάτιο

Το υπνοδωμάτιό μας είναι ο χώρος στον οποίο θέλουμε να είμαστε χαλαροί και ξέγνοιαστοι. Πώς θα το καταφέρουμε όμως, όταν κάθε δύο λεπτά «πετάγεται» μία ειδοποίηση του smartphone μας; Ακριβώς για αυτό, είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της νύχτας, να αφήνουμε το τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το tablet μας σε ένα άλλο δωμάτιο από αυτό που κοιμόμαστε, για να μην αποσυντονίζουν οι ήχοι τον ύπνο μας.

  1. Επενδύουμε στη σωματική άσκηση

Η καθημερινή γυμναστική είναι ένας ακόμη τρόπος για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μας. Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί πως η σωματική άσκηση περιορίζει τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε, ενώ αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου μας, έως και 18%!

  1. Περιορίζουμε τον μεσημεριανό ύπνο

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι ένας ακόμη λόγος που «κρύβεται» πίσω από τις διαταραχές του βραδινού ύπνου. Οι άνθρωποι που έχουν την «πολυτέλεια» να κοιμούνται τα μεσημέρια, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να κοιμηθούν και το βράδυ, αφού ο οργανισμός νιώθει ήδη αρκετά ξεκούραστος. Ωστόσο, ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι το ίδιο ωφέλιμος για τον εγκέφαλο, όσο ο βραδινός. Συνεπώς, περιορίζοντας τη μεσημεριανή σιέστα σε ένα power nap των 20 λεπτών, θα παραμείνουν πιστοί στην αγαπημένη τους συνήθεια, χωρίς να επηρεάζεται η διάρκεια του βραδινού ύπνου τους.

  1. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του δωματίου

Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως τους καλοκαιρινού μήνες, μας είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε, από ότι τους χειμερινούς. Αυτό οφείλεται στην εξωτερική θερμοκρασία και στο γεγονός πως είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί κανείς σε ένα δωμάτιο δροσερό, παρά σε ένα ζεστό. Σε κάθε περίπτωση, οι 17 °C είναι η ιδανική συνθήκη σύμφωνα με τους ειδικούς και εκείνη που ευνοεί τους περισσότερους ανθρώπους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.