ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: «Μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου από Covid» - Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις

Εμβόλιο AstraZeneca: «Μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου από Covid» - Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις
AP Photo

Μήνυμα υπέρ της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τι ανακοίνωσε για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και κατά πόσο τα συνδέει με το σκεύασμα. Πώς αντιδρούν οι χώρες της ΕΕ, πού χορηγείται και σε ποιες ηλικίες.

Το μήνυμα πως το ισοζύγιο ωφέλειας - κινδύνου παραμένει θετικό όσον αφορά στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, έστειλε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο Οργανισμός ανακοίνωσε, πως οι θρομβώσεις συγκαταλέγονται πράγματι μεταξύ των παρενεργειών, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σπάνιες.

Μάλιστα, πολύ συγκεκριμένα, ο ΕΜΑ έκανε λόγο για «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος, με χαμηλά αιμοπετάλια», χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί «κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου».

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες. Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο», ανακοινώθηκε από τον ΕΜΑ, με τη σημείωση, ότι το εμβόλι είναι «πολύ αποτελεσματικό» και «σώζει ζωές».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό, ότι ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο. «Μέχρι τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν)», σύμφωνα με την Σαμπίνε Στράους, επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του ΕΜΑ, η οποία τόνισε πάντως, πως ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες.

Βρετανία: 19 θάνατοι σε 79 αναφορές εμφάνισης θρόμβων αίματος

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναγνώρισε μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, η οποία αφορά τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό, πως διαπίστωσαν 19 θανάτους ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid, σε ένα σύνολο 79 περιστατικών θρομβώσεων, που καταγράφηκαν.

Τα περιστατικά αφορούν 51 γυναίκες και 28 άνδρες ηλικίας 18-79 ετών, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων, MHRA.

ΠΟΥ: «Ευλογοφανής όχι όμως επιβεβαιωμένη» η αιτιώδης συνάφεια

Σε ανακοίνωσή του στον απόηχο όσων γνωστοποίησε ο ΕΜΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «ευλογοφανή, όχι όμως επιβεβαιωμένη» την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια.

Η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες, προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε η Επιτροπή.

Αναστολή χορήγησης του εμβολίου στην Ευρώπη

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου, λόγω αυτών των αναφορών και της ανησυχίας που έχει προκληθεί, ενώ άλλες προχωρούν κανονικά τον εμβολιασμό, ακολουθώντας τις οδηγίες των ΕΜΑ και ΠΟΥ.

Βρετανία: Δεν το δίνει στους κάτω των 30 ετών

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας ανακοίνωσε, ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να χορηγεί το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών.

«Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία, η JCVI συνέστησε ότι είναι προτιμητέο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη».

«Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πραγματικά επειδή επιδεικνύουμε ύψιστη προσοχή, παρά επειδή έχουμε κάποια σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια», τόνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, εάν έχουν ήδη κάνει την πρώτη.

Βέλγιο: Για έναν μήνα στους άνω των 55 ετών

Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα.

Οι υπουργοί υγείας της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σημείωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Αυτό αλλάζει πολύ λίγα στην τρέχουσα εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία θα συνεχιστεί αμείωτη», ανέφερε στο VRT News επισημαίνοντας ότι «επί του παρόντος, εστιάζουμε στα άτομα άνω των 65 και σε άτομα που έχουν ορισμένες ασθένειες. Αυτοί είναι επίσης κυρίως ηλικιωμένοι».

Εσθονία: Αναστολή χορήγησης στους κάτω των 60 ετών

Η Εσθονία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Όπως μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών που θα καταστούν διαθέσιμες για το θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ολλανδός υπουργός Υγείας, Χούγκο ντε Γιούνγκε, υπεραμύνθηκε της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει τους εμβολιασμούς των πολιτών κάτω των 60 ετών.

Σουηδία: Τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου

Σουηδική υπηρεσία φαρμακευτικών προϊόντων: Τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν του κινδύνου

Η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου, αφού νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου αυτού και σπάνιων περιπτώσεων θρομβοεμβολών.

Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές για αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Στηρίζουμε αυτό το συμπέρασμα, ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου», είπε η Ούλα Βάντελ Λιμίνγκα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.

Ισπανία: Ουρές για το εμβόλιο - Οργή για τα ανάμεικτα μηνύματα των Αρχών

Στη Μαδρίτη, οι κάτοικοι έκαναν ουρές για το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλώνοντας πεπεισμένοι σχετικά με το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού της AstraZeneca.

«Εάν διαβάσεις οποιοδήποτε φυλλάδιο στο κουτί οποιουδήποτε φαρμάκου, υπάρχουν πάντα προβλήματα για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων», δήλωσε η Πιλάρ Γκαρθία, καθώς περίμενε στην ουρά για να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, έξω από το στάδιο ποδοσφαίρου της Ατλέτικο Μαδρίτης Wanda Metropolitano, το οποίο και χρησιμοποιείται ως κέντρο μαζικών εμβολιασμών. «Νομίζω ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα».

«Σήμερα ήταν μια πολύ αγχωτική ημέρα λόγω όλων αυτών των νέων που έρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», είπε η κάτοικος της Μαδρίτης Κάρμεν Ρουίθ, λίγο αφότου έκανε το εμβόλιο.

Παρά το γεγονός ότι δεν έκρυψε την «οργή» της για τα ανάμεικτα μηνύματα από τις αρχές, αποφάσισε να εμπιστευτεί τη σύσταση του EMA ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Πριν από τις ανακοινώσεις του EMA, οι αρχές στην περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν, στην κεντρική Ισπανία, αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου, αν και η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να τη συνεχίσει.

Η διαφοροποίηση μεταξύ των οδηγιών από την κεντρική και τις περιφερειακές κυβερνήσεις σχετικά με το εμβόλιο εκνευρίζουν την 63χρονη Φελιθιδάδ Γκουτιέρεθ.

«Λένε ότι δεν κάνει καλό, σε ορισμένες περιοχές ότι ανεστάλη η χρήση του, όμως εάν ακούμε όλα όσα λένε, θα καταλήξουμε να μην κάνουμε τίποτα», είπε στο Ρόιτερς, μόλις έφυγε από το στάδιο. «Αποφάσισα να έλθω έτσι κι αλλιώς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.