ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: Μονόδρομος να μπουν ηλικιακά όρια στην Ελλάδα λέει καθηγητής Φαρμακολογίας

Πίνακας οδηγίες εμβολιασμός

Για το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων και το εμβόλιο της AstraZeneca ενόψει της σημερινής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Θράκης το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Astraezneca ήταν ξεκάθαρο.

Γι’ αυτό οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν και όσες είχαν, προσθέτουν νέα, εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε ότι καθώς ο ΕΜΑ ανέφερε μόνο ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους.

Ειδικά για την Ελλάδα, η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολη κάνοντας λόγο για «μονόδρομο» καθώς δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος.

Όπως τόνισε η εμπιστοσύνη του κόσμου στους εμβολιασμούς μπορεί να αποκατασταθεί με τον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 60 ετών με εμβόλιο άλλης εταιρείας.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ο καθηγητής Φαρμακολογίας τόνισε ότι η προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια αυτή η προσέγγιση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Ημέρα ανακοινώσεων για την Ελλάδα - Θα αλλάξει η στρατηγική εμβολιασμού ή όχι;