ΥΓΕΙΑ

ΕΚΕΑ: Πότε μπορούν να δώσουν αίμα οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

ΕΚΕΑ: Πότε μπορούν να δώσουν αίμα οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

Διήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Μαΐου 2021, 10:00-19:00. 

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας συνεχίζει τη διοργάνωση εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας σε χώρους εκτός νοσοκομείων, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όπως η μείωση προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με συνέπεια τη μείωση εθνικών των αποθεμάτων αίματος.

Με στόχο την κάλυψη τόσο των τακτικών όσο και των έκτακτων αναγκών σε αίμα, το Ε.ΚΕ.Α, διοργανώνει διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στον καλαίσθητο κήπο ενός εκ των σημαντικότερων Μουσείων της χώρας μας, μετατρέποντας έτσι την προσφορά αίματος σε μια ευχάριστη και ασφαλή διαδικασία, που ταυτόχρονα δίνει ζωή στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και αποτελεί πράξη αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 19:00, το Ε.ΚΕ.Α καλεί κάθε νέο ή παλιό αιμοδότη, να προσέλθει στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22), στέλνοντας το μήνυμα 1 στο 13033 ή συμπληρώνοντας Β1 στη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Η αιμοληψία θα διενεργηθεί αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

- θερμομέτρηση κατά την είσοδο

- χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)

- αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

- τήρηση των αποστάσεων

- τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 (από τη Δευτέρα 10/5 έως Πέμπτη 13/5) και ώρες 09.00-15.00.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

• Να είσαι 18-65 ετών

• Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

• Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

• Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στα Γλυκά Νερά: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή δίπλα στο μωρό της - Δεμένος ο σύζυγος