ΥΓΕΙΑ

Τζανάκης: Γιατί μας φοβίζει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού – Πώς θα αποφύγουμε «κύμα» το Σεπτέμβριο

Τεστ κορονοϊός μετάλλαξη
INTIME

Την ανησυχία του για την μετάλλαξη Delta του κορονοϊού διατύπωσε ο Νίκος Τζανάκης ζητώντας να προχωρήσει ο εμβολιασμός προκειμένου να μην υπάρξει νέο «κύμα» από τον Σεπτέμβριο

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αυτή να φτάσει στην Ελλάδα και το καλοκαίρι.

«Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δ είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40-60% περισσότερο από τη βρετανική και που όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα το Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι».

«Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70-75% να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους», εξήγησε ο κ. Τζανάκης στο MEGA.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. «Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80-85% των εμβολιασμών δε θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται ανοσία μέσω των εμβολίων ο ίδιος εξήγησε ότι «σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 35 ετών, αποκτούν υψηλή ανοσία και με την πρώτη δόση. Όσο περνάει η ηλικία, όμως, χρειαζόμαστε και τις δύο δόσεις. Με τη δεύτερη δόση θα αποκτήσουν πλήρη ανοσία».

«Χρειάζονται 3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για να μετρήσει κανείς τη χημική ανοσία. Η κυτταρική ανοσία είναι πιο μακροχρόνια» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας

Αναφερόμενος στη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής Τζανάκης σημείωσε ότι «η επιτροπή εμβολιασμού είχε δίκιο που πήρε τις αποφάσεις που πήρε, αλλά χάθηκε λίγο το παιχνίδι στο επικοινωνιακό κομμάτι».

«Όσοι έχετε ξεκινήσει με κάποιο εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσετε τον εμβολιασμό σας με το ίδιο. Και κατά κανόνα το AstraZeneca να το προτιμούν όσοι είναι άνω των 60 ετών. Πολύ σωστά η επιτροπή άνοιξε την πλατφόρμα σε όλες τις ηλικίες για όλα τα εμβόλια και έγινε για να αντιμετωπιστούν όποιοι είχαν αμφιβολίες» συμπλήρωσε για το θέμα.

Επιμένοντας στην ανάγκη εμβολιασμού ο κ. Τζανάκης είπε ότι «ο ιός είναι εδώ, είναι στην κοινότητα και όσοι δεν εμβολιάζονται μπορούν ανά πάσα στιγμή να αρρωστήσουν. Μπορεί να νοσήσουν οι ίδιοι ελαφριά αλλά να κολλήσουν τον ευπαθή πατέρα τους ή το συνάδελφό τους. Ο εμβολιασμός δεν θωρακίζει μόνο εμάς, αλλά και τους συνανθρώπους μας που είναι ευπαθείς ή ευάλωτοι. Έχουμε κοινωνικό και ανθρώπινο καθήκον να εμβολιαστούμε».

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα που έχει ανοίξει περί προνομίων στους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «τα προνόμια κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται διακρίσεις. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνσεις και ελευθερίες για τη μετακίνησή τους ή τις συναναστροφές τους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε με σωστό τρόπο αυτού του είδους τις ελευθερίες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Τι υποστήριζε ο δολοφόνος πριν την ομολογία - Το οικόπεδο και η «χαρούμενη οικογένεια»