ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να σώσει 2.000 ζωές ετησίως στην Ελλάδα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός μαζί με τον καρκίνο του μαστού και σίγουρα ο πιο θανατηφόρος, διότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο του πνεύμονα, θα μπορούσε σε βάθος δεκαετίας να σώσει 2.000 ζωές ετησίως στη χώρα μας.

Την αξία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και το ρόλο που μπορεί να παίξει η Αξονική Τομογραφία Θώρακος Χαμηλής Δόσης, επισημαίνει η εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποιεί η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, υπό την αιγίδα των σχετικών επιστημονικών εταιρειών και των φορέων ασθενών της χώρας.

Η εκστρατεία με τίτλο «Μην περιμένεις!» απευθύνεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών, ενεργούς καπνιστές ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια, τους οποίους προτρέπει: «Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει τη ζωή σου. Συμβουλέψου σήμερα το γιατρό σου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο». Στο κεντρικό εικαστικό της εκστρατείας, ένας εικονικός πνεύμονας σχηματίζεται από κομμάτια ντόμινο, τα οποία αποτυπώνουν την εξέλιξη της νόσου από το ένα στάδιο στο άλλο, αλλά και την αξία της Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης ως χρήσιμου απεικονιστικού μέσου στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου πνεύμονα.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της Εκστρατείας, την Τρίτη (22/06/2021), στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, όταν οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης είναι πολύ χαμηλές. Αντιθέτως, εάν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα, ο ασθενής μπορεί να έχει πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής μπροστά του ή ακόμη και να θεραπευτεί. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν στα άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου να ενταχθούν σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ο οποίος ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης του ασθενούς.

Σύμφωνα με την Σοφία Αγγελάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης), τα επιστημονικά δεδομένα πλέον αποδεικνύουν πως η χρήση Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης καθιστά εφικτή τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ώστε η συγκεκριμένη εξέταση να παρέχεται δωρεάν στους δικαιούχους, εφαρμόζοντας Εθνικό Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο του πνεύμονα, με τη χρήση Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης. «Στην Ελλάδα, η πλήρης εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα μπορούσε σε βάθος 10ετίας να σώζει 2.000 ζωές ετησίως. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο λόγο για να τη θεσμοθέτησή του» ανέφερε.

Τα δεδομένα δύο μεγάλων κλινικών μελετών σχετικά με τον ρόλο της Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης ως απεικονιστικού μέσου στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρώιμη διάγνωση της νόσου, παρουσίασε ο Ιωάννης Γκιόζος (Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ογκολογικής Μονάδας, Γ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία»). Όπως σημείωσε, η εξέταση αυτή δεν ενδείκνυται για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και επεσήμανε τη δυσκολία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της εξέτασης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα ενταγμένα σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου πνεύμονα. «Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να θέτουν σε προτεραιότητα τον τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο και να μην περιμένουν μέχρι να αισθανθούν συμπτώματα» τόνισε.

Η Κυριακή Ταβερναράκη (Ακτινολόγος, Επιμ. Α’ Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης και Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία»), εξήγησε τι είναι η Αξονική Τομογραφία Θώρακος Χαμηλής Δόσης και παρουσίασε παραδείγματα που αποδεικνύουν τη χαμηλή έκθεση σε ακτινοβολία στους εξεταζόμενους, γεγονός που επιτρέπει στη συγκεκριμένη εξέταση να επαναλαμβάνεται ακόμη και σε ετήσια βάση, αναλόγως με τις συστάσεις του παραπέμποντος ιατρού, και με την επικινδυνότητα από την έκθεση στην ακτινοβολία να είναι χαμηλή και αποδεκτή.

Η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου αποτελεί αίτημα τόσο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, όσο και των Ελλήνων ιατρών, καθώς η αύξηση της επιβίωσης εξαρτάται, εκτός από τη χρήση προηγμένων θεραπειών και από το πόσο έγκαιρα θα θεσμοθετηθού τέτοια προγράμματα σε κάθε κράτος. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ευρώπη, ενώ διεθνώς τέτοιου είδους προγράμματα εφαρμόζονται στις ΗΠΑ.

Για την εκστρατεία ενημέρωσης μίλησε ο Χρήστος Αντωνόπουλος (MD, PhD, EMBA, Διευθυντής Τμήματος Ογκολογίας - Αιματολογίας, μέλος Δ.Σ. AstraZeneca Ελλάδας), ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση στους Έλληνες και αυτό επιδιώκουμε να αλλάξουμε μέσω της ενημέρωσης. Η εκστρατεία που παρουσιάζουμε σήμερα ευελπιστούμε ότι θα ευαισθητοποιήσει πολλούς συνανθρώπους μας έτσι ώστε να διαγνώσουν τον καρκίνο του πνεύμονα έγκαιρα, γεγονός που δυνητικά θα μπορούσε να σημαίνει την ίασή του».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.minperimeneis.gr μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για την εξέταση, καθώς και ένα βίντεο, όπου ειδικοί στο πεδίο της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα τονίζουν την αξία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Την εκστρατεία έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους οι: Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ένωση Επαγγελματιών Ακτινολόγων Απεικονιστών Ελλάδος, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και ο φορέας FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα. Υλοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Lung Ambition Alliance, η οποία έχει θέσει ως στόχο το διπλασιασμό του ποσοστού 5ετούς επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έως το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις της βασίζονται τρεις στρατηγικούς πυλώνες: στις απεικονιστικές εξετάσεις και την έγκαιρη διάγνωση, στη διάθεση καινοτόμων θεραπειών και στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.