ΥΓΕΙΑ

Αποκλεισμός από τα νοσοκομεία, ακύρωση εξετάσεων: Τα κύρια προβλήματα των καρκινοπαθών στην πανδημία

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
INTIME NEWS

Την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού ατά το 2ο και 3ο κύμα της, τον χειμώνα 2020-2021, είχε ως αντικείμενο η έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). 

H έρευνα υλοποιήθηκε από τις 10 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2021, με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς με καρκίνο κατά την επαφή τους με τις υγειονομικές δομές της χώρας μας και να καταγράψει τις επιπτώσεις που είχαν στην διάγνωση, τη θεραπεία, την εργασία, την ψυχολογική τους κατάσταση και τη ζωή τους γενικότερα, τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 (2η και 3η φάση). Η παρούσα έρευνα αποτελεί το 2ο στάδιο της αντίστοιχης έρευνας η οποία είχε υλοποιηθεί το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2020 και αφορούσε την 1η φάση της πανδημίας και η οποία για πρώτη φορά αποτύπωνε με σαφήνεια την εμπειρία των ογκολογικών ασθενών κατά το ιδιαίτερα ιδιόμορφο και επιβαρυντικό για τα συστήματα υγείας διάστημα προσπάθειας αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ασθενείς και οι επιβιώσαντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτημάτων για ζητήματα σχετικά με:

• την εμπλοκή τους με το Σύστημα Υγείας,

• τη διεξαγωγή των θεραπειών τους το τελευταίο 12μηνο,

• τη χρήση ή μη ψηφιακών εφαρμογών και τις μεθόδους ενημέρωσής τους για την πανδημία σε σχέση με τη θεραπεία τους,

• τη συνολική τους εμπειρία με τον Covid-19 και τις επιπτώσεις που αυτός είχε στην ψυχολογική και σωματική υγεία τους, την περίθαλψη και τη φροντίδα τους,

• τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

• 87% των συμμετεχόντων κρίνουν τις ενέργειες της κυβέρνησης μέτριες έως μη αποτελεσματικές κατά το 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας, ενώ το 64% δήλωνε ικανοποιημένο στο 1ο κύμα.

• 49% των ασθενών υποχρεώθηκε σε επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση της νόσου, τις οποίες διαφορετικά θα είχε αποφύγει.

• Το 47% των επιβιωσάντων χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 33% του δημοσίου.

• το 22% δηλώνει ότι η θεραπεία του επηρεάστηκε λόγω του Covid-19.

• 50% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι υπήρξε καθυστέρηση επικοινωνίας με τον γιατρό.

• Η καθυστέρηση/ακύρωση των ραντεβού και των επαναληπτικών εξετάσεων καθώς και ο αποκλεισμός από τα νοσοκομεία ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς, σε ποσοστό 35% και 15% αντίστοιχα.

• 77% αναφέρει ότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στην ψυχολογική τους κατάσταση.

• 41% των αυτοαπασχολούμενων και το 18% των εργαζομένων/μισθωτών δηλώνει προβλήματα στην εργασία λόγω της πανδημίας με το 36% να δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκή για την προστασία των εργαζομένων κατά τη 2η και 3η φάση της πανδημίας.

• 72% των συμμετεχόντων έχει εμβολιαστεί ή προτίθεται να εμβολιαστεί, μία πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό (41%) που είχε προκύψει από την αντίστοιχη έρευνα κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, με 4 στους 10 συμμετέχοντες πάντως να εξακολουθούν προβληματίζονται με το πρόγραμμα εμβολιασμού, ιδίως για τις παρενέργειες, ζητήματα οργάνωσης και την έλλειψη ενημέρωσης.

• 8 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 512 ασθενείς και άτομα με εμπειρία καρκίνου από όλη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ, οι απαντήσεις αποδίδουν με ρεαλισμό και ευθύτητα την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας εδώ και ένα και πλέον χρόνο. Η αξιολόγηση και η αποτίμηση των συγκριτικών αποτελεσμάτων των δύο ερευνών θα αποτελέσουν τον πλέον τεκμηριωμένο οδηγό για ουσιαστικές προτάσεις προς την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους στην ογκολογική περίθαλψη φορείς της χώρας μας, ώστε να επιτύχουμε βελτίωση των συνθηκών της ογκολογικής περίθαλψης και εξάλειψη των ανεπαρκειών που εμφανίσθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Η υλοποίηση της έρευνας έγινε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων από την εταιρεία IQVIA. Η Συνέντευξη Τύπου (24/06/2021) για τα αποτελέσματα του 2ου σταδίου της έρευνας, όπως και η εκστρατεία ενημέρωσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου «Καρκίνος εν μέσω της πανδημίας Covid-19», πραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών Astrazeneca, Bristol Myers Squibb, GlaxoSmithKline, ΙQVIA, Roche, ΒΙΑΝΕΞ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Πονοκέφαλος» η μετάλλαξη «Δ» για κυβέρνηση και ειδικούς: Η μεταδοτικότητα και ο ρόλος των εμβολίων