ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Ύφεση της πανδημίας μέχρι το καλοκαίρι - Μπορεί να επανέλθει ισχυρή η Όμικρον το φθινόπωρο

Πανδημία
Προς άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχεται το ΕΣΥ μέχρι τις 15 Μαρτίου - Σε πλήρη εφημέρευση επιστρέφει το Παίδων Πεντέλης 

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που νοσήλευαν αποκλειστικά covid περιστατικά, όπως το Σισμανόγλειο, επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον Real FM, την Παρασκευή (25/02/2022).

Παράλληλα, το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης σταματά να λειτουργεί ως mega-εμβολιαστικό κέντρο και επιστρέφει από σήμερα στις 24ωρες εφημερίες, όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση και πλέον το 97% των κρουσμάτων οφείλεται σε αυτήν. Ωστόσο, παραμένει επικίνδυνη για τους μη εμβολιασμένους, ενώ στα νοσοκομεία συνεχίζουν να υπάρχουν νοσηλείες και με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Στο πλαίσιο της επικράτησης της Όμικρον, όλη η Ευρώπη κινείται στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Έτσι και στη χώρα μας, έχουμε ήδη άρση πολλών από τα μέτρα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα, είπε ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα μπορεί να αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ο λόγος που δεν προχώρησε ήδη σε αυτήν την εισήγηση, είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις των ημερών, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ώστε να μην δοθεί λανθασμένο μήνυμα.

Παράλληλα, προετοιμάζονται τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, τα οποία θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους και με την τρίτη δόση θα είναι ελάχιστοι, σχεδόν θα επανέλθει δηλαδή η πλήρης κανονικότητα. Σύντομα, θα αλλάξει και η πολιτική των τεστ και θα γίνονται πιο στοχευμένα. Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, προχωρώντας προς την ύφεση της πανδημίας.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, τόνισε ο Υπουργός. Γιατί μπορεί μέχρι και το καλοκαίρι η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα, όμως μπορεί να έρθει ένα ακόμα ισχυρό κύμα το φθινόπωρο, όχι αναγκαστικά με νέα μετάλλαξη, αλλά με την Όμικρον.

Αναφορικά, τέλος, με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δογματική, ο χαρακτήρας του μέτρου είναι προστατευτικός και όχι τιμωρητικός και είναι ανοιχτή στη συζήτηση, χωρίς να αποκλείει ακόμα και επιστροφή χρημάτων σε όσους τελικά εμβολιαστούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα στον τουρισμό και άρση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους – Οι αλλαγές που εξετάζονται