ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πάνω από 57% των Αμερικανών έχουν αντισώματα από νόσηση

COVID-19
Τα αντισώματα που μετρήθηκαν θα μπορούσαν να ανιχνευθούν για τουλάχιστον 2 έτη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η πλειονότητα των Αμερικανών έχει αντισώματα έναντι του κορονοϊού από προηγούμενη μόλυνση, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC).

Σύμφωνα με νέα έρευνα του CDC στις ΗΠΑ, πάνω από 57% των Αμερικανών είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του κορoνοϊού τον Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με 33% τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Δημήτρης Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της έρευνας αυτής.

Στη μελέτη αυτή αναλύθηκαν αντιπροσωπευτικά δείγματα αίματος από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προκύψει μια εκτίμηση για το πόσα άτομα στις ΗΠΑ έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι COVID-19 από προηγούμενη μόλυνση. Δεν συμπεριλήφθηκε η ανοσολογική απόκριση και προστασία που παρέχεται από τον εμβολιασμό. Περίπου 3 στους 5 Αμερικανούς βρέθηκαν με ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της COVID-19 από προηγούμενη μόλυνση, συγκεκριμένα το 57%. Το ποσοστό ήταν αυξημένο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%. Ενώ ήταν γνωστό ότι με το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον μολύνθηκαν εκατομμύρια Αμερικανοί, δεν ήταν σαφές το ακριβές ύψος της μόλυνσης.

Η μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι τα παιδιά ηλικίας 11 ετών και κάτω παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, από 44% με μετρήσιμα αντισώματα τον Δεκέμβριο 2021 σε 75% τον Φεβρουάριο 2022. Πράγματι, κατά τη διάρκεια της έκρηξης της παραλλαγής Όμικρον, σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ παιδιών που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και χρειάστηκαν νοσηλεία. Μάλιστα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών εξακολουθούν να μην πληρούν τα κριτήρια εμβολιασμού έναντι COVID-19, ενώ τα παιδιά 5 ως 11 ετών έχουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, καθώς 28% είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Η εκτίμηση του 57% ανέρχεται σε περίπου 188 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν μολυνθεί από COVID-19, αριθμός πολύ υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό των 80 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού. Τα αντισώματα που μετρήθηκαν θα μπορούσαν να ανιχνευθούν για τουλάχιστον 2 έτη μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επομένως, η έρευνα αυτή δίδει μια αρκετά ακριβή εικόνα της πανδημίας.

Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός παραμένει η ασφαλέστερη στρατηγική για την πρόληψη επιπλοκών από τη λοίμωξη SARS-CoV-2. Επίσης, και ο εμβολιασμός μετά από μόλυνση παρέχει πρόσθετη προστασία. Συνεχίζεται να ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός σε όσους έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση, καθώς δεν ξέρουμε πάντα πότε έγινε η μόλυνση αυτή και δεν γνωρίζουμε αν η προστασία έχει εξασθενίσει.

Διαβάστε επίσης:

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα λόγω COVID-19: Εκτιμήσεις για 18,2 εκατ. θανάτους παγκοσμίως