ΥΓΕΙΑ

Τσιόδρας: Η μάσκα παραμένει ως εθελοντική επιλογή - Τι είπε για τα παιδιά

Τσιόδρας
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας
INTIME NEWS

Για τη χρήση της μάσκας στη φάση της χαλάρωσης των μέτρων έναντι του κορονοϊού που βρισκόμαστε τώρα, μίλησε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μαζί με τους συναδέλφους του Ν. Σύψα, Μ. Χίνη, Α. Μίχο, Α. Αργυράκη, Σ. Μεταλλίδης και Β. Παπασταμόπουλο, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (05/05/2022) με αφορμή την έναρξη του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, το οποίο πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2022.

Σε ο,τι αφορά τη χρήση της μάσκας ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως στο μέλλον θα αποτελεί μια ελεύθερη, εθελοντική και συνειδητή επιλογή, ποτέ και πού θα χρησιμοποιείται. Ειδικά για τη χρήση της το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, επισήμανε ότι όσοι ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά, μπορούν να μην την χρησιμοποιούν. Ωστόσο, όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση και βαριά νόσηση, θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα. Σε κάθε περίπτωση, η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει σε χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τα ιατρεία, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η λοίμωξη covid-19 παραμένει κυρίαρχο θέμα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σύνδρομο post-covid. Επίσης, το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων δεν έχει πάψει να απασχολεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Έμφαση δίνεται στο ρόλο του εργαστηρίου και των νεότερων δοκιμασιών στην έγκαιρη διάγνωση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα, αλλά και στους τρόπους επιλογής του βέλτιστου αντιμικροβιακού σχήματος από τον κλινικό γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

Τέλος, με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον αναμένεται η επίκαιρη διάλεξη που προγραμματίστηκε εκτάκτως και αφορά στα πιο πρόσφατα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξήθηκαν τα περιστατικά σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού