ΥΓΕΙΑ

Βασιλακόπουλος: Βρισκόμαστε σε φάση εκτόνωσης του κύματος κορονοϊού - Έρχονται νέα εμβόλια

Βασιλακόπουλος: Βρισκόμαστε σε φάση εκτόνωσης του κύματος κορονοϊού - Έρχονται νέα εμβόλια
Νέα εμβόλια προ των πυλών
IN TIME

Πόσο θα επηρεάσει ο Δεκαπενταύγουστος το νέο «κύμα» του κορονοϊού;

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ μίλησε το πρωί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο κύμα κορονοϊού, που «χτυπάει» τη χώρα μας εν μέσω Δεκαπενταυγούστου αλλά και στα νέα εμβόλια, τα οποία αναμένονται από τον χειμώνα.

Σε σχέση με το ενδημικό κύμα, ο ιατρός δήλωσε ότι αυτή την περίοδο ξεκινάει η αποκλιμάκωση, η οποία θα συνεχίζεται σταθερά. «Είμαστε σε μια φάση πτώσης αυτού του επιδημικού κύματος. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες σταθερά έχουμε μείωση στις εισαγωγές. Έχουμε ένα περίπου 10% μείωση στις εισαγωγές», επισημαίνει.

«Αυτός ο δείκτης που παραμένει υψηλός και είναι λογικό να είναι αργότερα κλιμακώμενος είναι ο δείκτης των θανάτων. Και αυτός ο δείκτης θα αποκλιμακωθεί αλλά με έναν βραδύτερο ρυθμό», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με τα ποσοστά νοσούντων και τα ποσοστά θανόντων τα οποία αποκλιμακώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Δε θα υπάρξει νέο κύμα τον Σεπτέμβριο

«Είναι νωρίς για να πάμε σε νέο κύμα τον Σεπτέμβριο. Δεν έχει υπάρξει διεθνώς κάποιο καινούριο στέλεχος το οποίο να ‘χει αναδειχθεί και να δείχνει ιδιαίτερα μεταδοτικό και να έχει εκτοπίσει το Ο4 και το Ο5. Τον Σεπτέμβριο θα είμαστε ακόμα σε φάση αποκλιμάκωσης. Οι εκδηλώσεις, τα πανηγύρια, οι γιορτές που θα έρθουν το επόμενο τριήμερο είναι λογικό να αυξήσουν λίγο τα κρούσματα, άρα θα επιβραδύνουν τον ρυθμό της αποκλιμάκωσης αλλά δεν πρόκειται να την αναστείλουν. Θα πάμε σε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην αρχή του φθινοπώρου», πρόσθεσε ο καθηγητής όσον αφορά τις φήμες που έλεγαν ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να περιμένουμε νέο κύμα κορονοϊού.

Νέα εμβόλια από χειμώνα

«Έχουμε συνηθίσει να ζούμε εν πολλοίς με τον κορονοϊό. Δεν υπάρχουν μέτρα αν εξαιρέσει κανείς την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Υπάρχει συγχρωτισμός μεγάλος, υπάρχει συνωστισμός. Είμαστε στη φάση που και επιστημονικά δεν έχουμε πολύ μεγάλες ελπίδες να σταματήσουμε τη μετάδοση. Αυτό που θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την στιγμή είναι τη σοβαρή νόσο.», τόνισε λέγοντας ότι πλέον οι πληθυσμοί αρρωσταίνουν όμως στόχος είναι να αποφευχθεί η βαριά νόσηση ή και ο θάνατος.

Σχετικά με τα εμβόλια επισημαίνει τη σημαντικότητά τους για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ παράλληλα εξηγεί τη διαφορά των εμβολίων που αναμένονται από τον χειμώνα. Όπως όλα δείχνουν το νέο εμβόλιο θα προστατεύει από τις παραλλάξεις κορονοϊού Ο4 και Ο5.

«Το εμβόλιο επειδή φτιάχτηκε για το αρχικό στέλεχος είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στο να μειώνει τη μετάδοση και την ήπια νόσηση αλλά είναι τρομερά αποτελεσματικό στο να μειώνει τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες με την τέταρτη δόση τώρα ώστε να είναι προστατευμένοι και όταν με το καλό έρθει το επικυροποιημένο εμβόλιο κανείς δεν τους στερεί το δικαίωμα να το κάνουνε, ούτε πρόκειται να πάθουν τίποτε αν κάνουν μια τέταρτη δόση εμβολίου.

Το αρχικό εμβόλιο που θα έρθει θα απευθύνεται ενάντια στον αρχικό κορονοϊό αλλά και τα αρχικά στελέχη Ο, το Ο1 και το Ο2. Αργότερα θα παραχθεί εμβόλιο που θα απευθύνεται και εναντίον του αρχικού κορονοϊού και ταυτόχρονα εναντίον του στελέχους 4 και 5.» σημείωσε στο τέλος ο κ. Βασιλακόπουλος.