ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Το σχέδιο εμβολιασμού για το φθινόπωρο, η σύσταση του ΠΟΥ και τα επικαιροποιημένα εμβόλια

covid-19
O ΠΟΥ δεν συστήνει τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό
INTIME NEWS

Να κάνουν δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου, τέταρτη συνολικά, έναντι του κορονοϊού, πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, συνέστησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στους πολίτες άνω των 60 ετών. 

Η σύσταση απευθύνεται επίσης, σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι με συννοσηρότητες, καθώς επίσης στους υγειονομικούς και στις εγκύους. Η κύρια στρατηγική παραμένει η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΠΟΥ, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσών (ECDC) και οι αρμόδιες αρχές των κρατών, δεν συστήνουν στους πολίτες των παραπάνω ομάδων να περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αλλά να εμβολιαστούν με τα υπάρχοντα.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των επικαιροποιημένων εμβολίων παραμένει θολό, καθώς εξαρτάται από τις εγκρίσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών αλλά και τις παραγγελίες των παραγωγών εταιρειών. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν ποντάρει περισσότερο την εμβολιαστική τους εκστρατεία στα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των Όμικρον 4 και 5, ενώ η Ευρώπη θέλει να δράσει πιο γρήγορα με τα εμβόλια κατά της αρχικής Όμικρον.

Σε πρώτη φάση, πάντως, αναμένονται τα εμβόλια που στοχεύουν στη μετάλλαξη Όμικρον και αργότερα αναμένεται να έρθουν τα ακόμη νεότερα που περιλαμβάνουν και τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες ευθύνονται πλέον για τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων. Τα πρώτα αναμένονται στη χώρα μας, τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ενώ τα δεύτερα ίσως να έρθουν και το νέο έτος, πάντως όχι νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ήδη έχει ξεκινήσει την κυλιόμενη αξιολόγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά του κορονοϊού της Pfizer/BioNTech, που περιλαμβάνει και τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, BA.4/5, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση για το αντίστοιχο διδύναμο σκεύασμα της Moderna, το οποίο πήρε ήδη έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πράσινο φως από τον ΕΜΑ για τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένεται προς το τέλος Αυγούστου, ώστε και τα ευρωπαϊκά κράτη να είναι σε θέση να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας, ώστε με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες να εισηγηθεί τις προϋποθέσεις για τον εμβολιασμό με δεύτερη ενισχυτική δόση των επικαιροποιημένων εμβολίων. Υπενθυμίζεται πως για την τέταρτη δόση, η Επιτροπή έχει εκδόσει ισχυρή σύσταση για τις ηλικίες άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιάζονται αφού παρέλθουν τέσσερις μήνες από την τρίτη δόση ή τη νόσηση με covid-19. Έχει δώσει τη δυνατότητα όμως και στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες να εμβολιαστούν εφόσον το επιθυμούν, αν συντρέχουν λόγοι αυξημένου κινδύνου νόσησης. Στο ίδιο μήκος κύματος ενδέχεται να κινηθεί το σκεπτικό της Επιτροπής και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Να υπάρχει, δηλαδή, ισχυρή σύσταση για ηλικιωμένους και ευπαθείς και να είναι στο χέρι των νεότερων πολιτών, να αποφασίσουν εάν θα εμβολιαστούν ή όχι.

Πάντως, ο ΠΟΥ δεν συστήνει τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον με τα παρόντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σχετικές ειδήσεις