ΥΓΕΙΑ

Δημιουργείται ειδική επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την ενίσχυση του ΕΣΥ

ΕΚΑΒ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παπαευσταθίου στην τελετή παράδοσης των νέων ασθενοφόρων
Υπ. Υγ.

Στόχος η καταγραφή των αναγκών στο ΕΣΥ και η ορθή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. 

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης δέκα νέων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, την Παρασκευή (19/01/2024).

Οι δύο Υπουργοί, κατά τις ομιλίες τους, αναφέρθηκαν στην αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 46,5%, σε σχέση με το 2019. Ο δε κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 481 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανακοίνωσαν πως προχωρεί η σύσταση Ειδικής Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας. Σκοπός της Επιτροπής είναι αφενός η καταγραφή των αναγκών χρηματοδότησης των υποδομών υγείας και αφετέρου η μέριμνα για ορθή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Με τον υπουργό Οικονομικών, πράγματι, έχουμε ξεκινήσει σκληρή δουλειά από τις πρώτες μου μέρες στο Υπουργείο υγείας -τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Με τον Κωστή Χατζηδάκη έχουμε χρόνια μια πολύ στενή συνεργασία και ταιριάζουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο σκοπός μας είναι από τη μία να περιστείλουμε τη σπατάλη -όπου υπάρχει- στο σύστημα υγείας, αλλά από την άλλη όλοι οι πόροι που θα εξοικονομούνται να επιστρέφουν στο σύστημα υγείας, όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός, και έτσι να βελτιώνουμε διαρκώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους συμπολίτες μας. Μία απόδειξη είναι η σημερινή προσφορά αυτών των ασθενοφόρων που είναι ένα έμπρακτο τέτοιο δείγμα και θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα μέσα στο χρόνο, γιατί είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει το ζήτημα της υγείας στην απόλυτη προτεραιότητα της δεύτερής του θητείας».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «τα τελευταία 4 χρόνια οι δαπάνες για την υγεία έχουν αυξηθεί κατά 46,5% από τον προϋπολογισμό. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι το σύστημα υγείας δεν έχει προβλήματα. Το αντίθετο. Τα έχει υπογραμμίσει πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και γι’ αυτό έχουμε δεσμευτεί σε περισσότερες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και σε περαιτέρω στήριξη της υγείας. Μόνο για το 2024, ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 481 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία μας. Με τον Άδωνι Γεωργιάδη, το νέο Υπουργό Υγείας, έχουμε ξεκινήσει ήδη να συνεργαζόμαστε για να δούμε επιμέρους ανάγκες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ως προς την περαιτέρω στήριξη, αλλά και για την χρηστή διαχείριση των πόρων. Και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μόλις την περασμένη εβδομάδα από κοινού αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια μικτή επιτροπή των δύο Υπουργείων, Οικονομικών και Υγείας, που θα ασχολείται σε συνεχή βάση με τα θέματα της χρηματοδότησης της υγείας και της χρηστής διαχείρισης των πόρων με τη συνδρομή ειδικών. Είμαι σίγουρος ότι χάρη στην προσπάθεια που θα κάνει και ο ίδιος η κατάσταση θα βελτιωθεί. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας. Το θέμα της υγείας είναι, προφανώς, θέμα ανθρωπιάς».

Σχετικές ειδήσεις