ΥΓΕΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Στάση εργασίας σε ΚΑΤ και «Ευαγγελισμό» την Πέμπτη (14/3)

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Οι υγειονομικοί ζητούν προσλήψεις και άνοιγμα των κλειστών χειρουργικών αιθουσών
INTIME NEWS

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα απογευματινά χειρουργεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». 

Με αφορμή την επίσημη έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στον «Ευαγγελισμό», την Πέμπτη (14/03/2024), το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ), θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, στις 14:30. Για τον ίδιο λόγο, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει κηρύξει στάση εργασίας στον «Ευαγγελισμό» από τη 1 μ.μ. ως τις 3 μ.μ.

«Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία! Να τους κάνουμε ακόμη πιο δύσκολο, από ό,τι είναι ήδη, να ξεκινήσουν αυτό το έκτρωμα», αναφέρει το ΣΕΝΕ σε σχετική ανακοίνωση και τονίζει: «Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν "πελατεία"».

«Το σωματείο μας ήδη οργάνωσε τρεις συναντήσεις του Χειρουργικού Τομέα και προς τιμήν τους οι συνάδελφοι του χειρουργείου στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνήθηκαν τη συμμετοχή, με το νοσηλευτικό προσωπικό του Αναισθησιολογικού να αρνείται καθολικά», προσθέτει και σημειώνει πως «δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας». Οι υγειονομικοί του Ευαγγελισμού ζητούν μεταξύ άλλων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου-14ου μισθού, «ξεπάγωμα» της διετίας 2016-2017 και των τριετιών, καθώς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Σε στάση εργασίας, όμως, προχωράει αύριο και το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο ΚΑΤ, για τη λήξη συμβάσεων εργαζομένων αλλά και ενάντια στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Συγκεκριμένα, προκηρύσσει δίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και καλεί στη συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου στις 10 το πρωί.

Το Σωματείο σημειώνει ότι σε καθημερινή βάση είναι κλειστές 2 χειρουργικές αίθουσες, ενώ 1 φορά την εβδομάδα οι κλειστές αίθουσες είναι 3 εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί λόγω ελλιπούς προσωπικού. Τονίζει, ακόμα, ότι οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε υπερεργασία και με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι χειρουργικές αίθουσες.

Οι υγειονομικοί του ΚΑΤ ζητούν να μην «περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» και «να μην εμπεδωθεί η συνείδηση ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα και πως "ό,τι πληρώσεις παίρνεις"», επισημαίνοντας πως «πραγματική λύση» είναι οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών, οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και υπογραμμίζει, τέλος, να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.

Σχετικές ειδήσεις