ΥΓΕΙΑ

Η γιόγκα «γιατρικό» για την αϋπνία και την κατάθλιψη

Η γιόγκα «γιατρικό» για την αϋπνία και την κατάθλιψη

Θετικές επιπτώσεις στην ήπια κατάθλιψη και την αϋπνία μπορεί να έχει η γιόγκα, υποστηρίζει μια νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα.

Η γιόγκα, μια πανάρχαια ινδική πρακτική, με μια παράδοση έως 5.000 ετών, είναι πολύ δημοφιλής σήμερα σε όλο τον κόσμο, απαλλαγμένη πια από το αρχικό θρησκευτικό πλαίσιό της. Για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για όσους έλκονται από τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής και θεραπείας, θεωρείται πλέον μια από τις καλύτερες ολιστικές μεθόδους σωματικής και ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχιατρικής Μουραλί Ντοραϊσγουάμι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry». Εκεί υποστηρίζουν ότι η γιόγκα είναι «πολλά υποσχόμενη» αναφορικά με τις ψυχιατρικές διαταραχές και, όταν εξασκείται από τους ασθενείς, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, αλλά και στην πρόληψή τους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει στοιχεία-κλειδιά του ανθρώπινου σώματος, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ψυχική/νοητική υγεία, δρώντας βιοχημικά με παρόμοιους τρόπους με φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή η ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη έχει βρει ότι η γιόγκα επηρεάζει το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών, της εσωτερικής χρόνιας φλεγμονής του οργανισμού, του στρες των κυττάρων λόγω οξείδωσης, του επιπέδου των λιπιδίων (χοληστερόλη) κ.α.

Επίσης, βελτιώνει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε ασθενείς που κάνουν τη σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Πάντως, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι έως τώρα μελέτες πάνω στη γιόγκα έχουν βασιστεί σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, γι' αυτό μελλοντικά θα πρέπει να γίνουν νέες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα, σε βάθος χρόνου και με αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές, προτού η γιόγκα προωθηθεί πιο επίσημα ως θεραπευτική τεχνική για τους ψυχικά πάσχοντες.