ΥΓΕΙΑ

Εκλογές στον Ευαγγελισμό: Η διακήρυξη της ΕΣΑΚ

Εκλογές στον Ευαγγελισμό: Η διακήρυξη της ΕΣΑΚ

Να καταδικάσουν με την ψήφο τους την «άθλια κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις παροχές υγείας του λαού να θεωρούνται «κόστος», καλεί τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού η ΕΣΑΚ.


Σήμερα και αύριο, 25 και 26 Ιουνίου, πραγματοποιούνται οι εκλογές του Σωματείου των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, για Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμμετοχή είναι αυξημένη.

Ο νυν πρόεδρος του Σωματείου, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, και μέλος της γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας είναι υποψήφιος με την ΕΣΑΚ, η οποία στην εκλογική της διακήρυξη μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί τις παροχές υγείας του λαού ως 'κόστος' για το κεφάλαιο και το κράτος του, που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. ΕΓΚΛΗΜΑ ενάντια στα δικαιώματα μας και την υγεία του λαού!
Μια πολιτική που αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, όπου προβλέπεται μείωση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας, κατά 19,7%, στον ΕΟΠΥΥ κατά 30%, στα κρατικά νοσοκομεία κατά 32% και στη φαρμακευτική δαπάνη μείωση κατά 15%.

Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ο συνολικός προϋπολογισμός από 200 εκατ. ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 80 για το 2014!!

Και ενώ σε συνθήκες κρίσης οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν, η συγκυβέρνηση ανακοινώνει νέες περικοπές και συγχωνεύσεις – κλείσιμο μονάδων υγείας, που θα επιδεινώσουν την ήδη απαράδεκτη κατάσταση.

Όσα νοσοκομεία δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα κλείνουν.

Όσοι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται ως «αποδοτικοί», θα απολύονται.

Κερδισμένοι θα βγουν, πρώτα από όλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας γιατί θα εξασφαλίσουν νέα 'πελατεία' και σίγουρα κέρδη κι ο Ευαγγελισμός είναι γνωστό πως διαθέτει τα πιο νόστιμα 'φιλέτα'!».

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή, ενισχύοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο σωματείο και δυναμώνοντας τον ταξικό του χαρακτήρα. Όπως τονίζεται, στάση πληρωμών και παροχών σε υγεία-πρόνοια (ΕΟΠΥΥ- φάρμακα, υλικά, δεδουλευμένα) γίνεται ήδη, ενώ μέτρα όπως οι συγχωνεύσεις, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η λειτουργία του Ευαγγελισμού και άλλων δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», λαμβάνονται για τη «διάσωση των κερδών των επιχειρηματιών, της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε».

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η ΕΣΑΚ αποκάλυπτε, προειδοποιούσε και οργάνωνε κινητοποιήσεις, ώστε να εμποδιστεί η εφαρμογή των μέτρων και στον Ευαγγελισμό (απολύσεις, συγχωνεύσεις, 5ευρα κλπ), σε συνεργασία και με λαϊκούς φορείς καθώς και άλλα σωματεία, για το δικαίωμα όλων στη δωρεάν υγεία.

Η ΕΣΑΚ παλεύει για ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με κύρια αιτήματα: να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν συγκυβέρνηση και Ε.Ε, να καταργηθεί η αξιολόγηση που οδηγεί σε διαθεσιμότητες και λειτουργία των δημοσίων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μην βγει σε διαθεσιμότητα ή να απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και να μονιμοποιηθούν επικουρικοί γιατροί και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και εργολάβους.

Διαβάστε επίσης:

Ευαγγελισμός: Εκλογές στις 25-26 Ιουνίου - Ο απολογισμός του ΣΕΝΕ