ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση στη Βουλή για τα μέτρα ετοιμότητας κατά του Έμπολα

Ενημέρωση στη Βουλή για τα μέτρα ετοιμότητας κατά του Έμπολα

Την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, για την ετοιμότητα υγειονομικών δομών και υπηρεσιών αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος Έμπολα.


Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης και της λήψης των απαιτούμενων μέτρων δεν συναντά πρόβλημα οικονομικής στενότητας, σχολιάζοντας όσα λέγονται για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα στην Ελλάδα λόγω λιτότητας και οικονομικής κρίσης.

Επίσης, σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, πως θα καλυφθούν οι ανάγκες και στο απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό που θα εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών και κρουσμάτων, αλλά και οι ανάγκες στο υγειονομικό υλικό που τυχόν θα απαιτηθεί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι εκείνες που θα ορίσουν τα σημεία στα οποία θα μεταβεί εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό για την «πρώτη επαφή» με τυχόν ύποπτα κρούσματα, διευκρίνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε ότι θα δοθούν οδηγίες διαχείρισης ακόμη και στους στρατιώτες, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Υγείας επισήμανε με νόημα ότι οι συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που έχει εξαπλωθεί ο ιός βρίσκονται 5.500 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και συνεπώς κάποιος που θα θελήσει να μεταβεί εδώ θα πρέπει να έχει φύγει αεροπορικώς από την Αφρική και συνέχεια να μπει στη χώρα μας μέσω μιας γειτονικής χώρας.