ΥΓΕΙΑ

Η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να περιμένει τις εκλογές

Η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να περιμένει τις εκλογές

Στο ρελαντί μπαίνει η Δημόσια Υγεία και η περίθαλψη στη χώρα μας, ελέω εκλογών, όπως όλα δείχνουν και όπως ακούγεται στους διαδρόμους των υπουργείων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παρατηρείται ένα μπαράζ παραιτήσεων από επικεφαλής Οργανισμών Υγείας όπως ΕΟΦ, ΕΚΑΒ, ΟΚΑΝΑ και Πρόνοια (γενική γραμματέας), τα στελέχη των οποίων επιθυμούν να συμμετέχουν στις επερχόμενες εκλογές.

Χθες (16/12/2014), σε ιατρική ιστοσελίδα γράφτηκε ότι «το πόρισμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση παγώνει προς το παρόν, εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών», καθώς τέτοια εντολή έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, προκειμένου να μην υπάρξει αναταραχή.

Το Onmed επικοινώνησε, ωστόσο, με την υφυπουργό Πρόνοιας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, η οποία τόνισε ότι δεν έχει λάβει κάποια εντολή για «πάγωμα» και πως η μεταρρύθμιση προχωρά κανονικά.

Να σημειωθεί, ότι το τεχνικό κλιμάκιο έχει παραδώσει το σχετικό πόρισμα στην κυρία Παπακώστα, αναφορικά με τα γενικά νοσοκομεία, που θα φιλοξενήσουν τις 15 ψυχιατρικές Κλινικές οι οποίες θα μετακινηθούν εκεί από τα δύο ψυχιατρεία Δαφνί και Δρομοκαΐτειο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία αυτά είναι τα μεγάλα γενικά νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία έχουν βρεθεί και υποδειχθεί από τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα, είναι δυνατή η μετακίνηση των ψυχικά ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων. Να θυμίσουμε, πως τα περιστατικά που θα μετακινηθούν, αφορούν σε οξέα και η κάθε ψυχιατρική Κλινική διαθέτει 25 κλίνες, επομένως επί 15 Κλινικές είναι 375 άτομα, όσα δηλαδή αυτή την στιγμή, φιλοξενούνται στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο.

Η υφυπουργός Υγείας έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015 και πως η μετάβαση θα γίνει με τον πιο ήπιο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να μην διαταραχθεί ούτε ένας ασθενής, αλλά ούτε και το οικογενειακό του περιβάλλον. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι τα περιστατικά αυτά είναι εξαιρετικά ευάλωτα και η όποια μετακίνηση σηματοδοτεί συναγερμό.

Επομένως, ανεξάρτητα από το εάν έχουμε εκλογές ή όχι, το μείζον θέμα είναι να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες, όπου και εάν βρίσκονται και φυσικά να προστατευθούν βασικά θέματα Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία η εκλογική αναμέτρηση, όταν μιλάμε για θέματα προσλήψεων, για παράδειγμα, καθώς οι ελλείψεις τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΠΕΔΥ είναι τεράστιες και οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν...