ΥΓΕΙΑ

Εσείς πόσο συχνά κάνετε μπάνιο; Δείτε αν... κινδυνεύετε!

Εσείς πόσο συχνά κάνετε μπάνιο; Δείτε αν... κινδυνεύετε!

Μπορεί όλοι μας, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία, να θέλει όχι μόνο να δείχνει, αλλά και είναι καθαρός και… μοσχομυριστός, ωστόσο η συμβουλή των ειδικών για το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ντους ή μπάνιο θα σας εκπλήξει.

Γιατί μπορεί οι περισσότεροι (θέλουμε να πιστεύουμε) να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι αν δεν κάνουν τουλάχιστον ένα ζεστό ντους, όμως φαίνεται πως η καθαριότητα έχει το τίμημά της καθώς στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να σας κάνει κακό!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιπόν, το συνεχές πλύσιμο, τρίψιμο και… ξέβγαλμα ενδέχεται να απομακρύνει κάποια αιθέρια έλαια που είναι σωτήρια για το δέρμα μας, προκαλώντας ενοχλητικές και επώδυνες δερματικές παθήσεις.

Οι Βρετανοί πάντως δεν θα πρέπει να ανησυχούν και τόσο, καθώς σύμφωνα με μία έρευνα, τρεις στις τέσσερις γυναίκες δεν κάνουν ντους κάθε μέρα, ενώ ένας στους τρεις δεν έχει πρόβλημα να μην επισκεφθεί τη μπανιέρα του για τρεις ολόκληρες ημέρες!

Όπως τονίζει πάντως ο καθηγητής και πρόεδρος της αυστραλιανής Ένωσης Δερματολόγων, Stephen Shumack, πρέπει να κάνεις ντους μόνο όταν είναι απαραίτητο!

«Παρατηρείται μόνο τα τελευταία πενήντα με εξήντα χρόνια όταν το μπάνιο με αφρόλουτρο άρχισε να γίνεται καθημερινή συνήθεια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κοινωνική πίεση και όχι πραγματική ανάγκη επειδή μας έχει επιβληθεί πως πρέπει να μυρίζουμε ωραία. “Επικίνδυνοι” ωστόσο γι΄ αυτό είναι μόνο οι αδένες της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας που παράγουν την άσχημη οσμή του σώματος. Δεν είναι όλο το σώμα», τονίζει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Τα… πολυλουσμένα μαλλιά μπορεί να καταλήξουν κατεστραμμένα, όπως και το δέρμα. Το πολύ πλύσιμο προκαλεί απώλεια του δερματικού λίπους και των φυσικών ελαίων που προστατεύουν τα κύτταρά μας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα, κάνοντας το δέρμα μας πιο ευάλωτο σε βακτήρια και ιούς, όπως επίσης φαγούρα, ξηρότητα, ανεπιθύμητη απολέπιση και επιδείνωση καταστάσεων τύπου έκζεμα».

Σχετικές ειδήσεις