ΥΓΕΙΑ

Ενιαίο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων

Ενιαίο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων

Όλοι οι φορείς οι οποίοι λειτουργούν ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, θα μετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, υπό το συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.

Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή (11/03/2016), με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπασκόζου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας – ΕΣΥ.

Την οργάνωση του Ενιαίου Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης αναλαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το σύστημα αυτό συνίσταται στην τακτική καταγραφή και δήλωση προς το Κέντρο, «καθορισμένων συνδρόμων» (συνδυασμών από συμπτώματα) με κοινό τρόπο δήλωσης. Με επεξηγηματική Εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Υγείας, θα ορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες του Ενιαίου Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Τέλος, λήφθηκε η απόφαση να ενισχυθεί το Σύστημα Νοσημάτων Υποχρεωτικής Δήλωσης προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, από όλα τα Νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές με Δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς επίσης και το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναλάβει την έκδοση εκθέσεων επιδημιολογικής κατάστασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σχετικές ειδήσεις