ΥΓΕΙΑ

Εμβόλια από ΕΕ και ΜΚΟ περιμένει το υπουργείο Υγείας για τα παιδιά των προσφύγων

Εμβόλια από ΕΕ και ΜΚΟ περιμένει το υπουργείο Υγείας για τα παιδιά των προσφύγων

Την ανάγκη για καθολική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα (12/04/2016).

Στόχος είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφυγικών πληθυσμών, με παράλληλη προστασία της δημόσιας υγείας. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η αλλαγή εποχής και η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, σηματοδοτεί και την εμφάνιση μεταδιδόμενων νοσημάτων από τσιμπήματα εντόμων, όπως τα κουνούπια, αλλά και από ενδεχόμενη αλλοίωση τροφίμων.

Ως προς την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ανέφερε ότι το θέμα έχει συζητηθεί και με την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει η εισαγωγή εμβολίων και υπάρχει και συνεργασία με μεγάλες ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, ώστε να διαθέσουν εμβόλια στην Ελλάδα από τα αποθέματα που διατηρούν στο εξωτερικό.

Υπάρχουν οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για καθολική εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού σε δύο βασικές κατηγορίες εμβολίων, στο τριπλό εμβόλιο ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας και το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη και πολιομυελίτιδας.

Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (ECDC), στην κατεύθυνση ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στις δομές που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το ECDC, που έχει μία πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε αυτά τα θέματα, ενισχύει και συμφωνεί με τις βασικές εκτιμήσεις του υπουργείου, για τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η υγειονομική φροντίδα στο επόμενο διάστημα.

«Με τις συστάσεις, οι οποίες θα υπάρξουν, θα ολοκληρώσουμε και το δικό μας εθνικό σχέδιο δράσης για την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Σχετικές ειδήσεις